Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Többen keresnek gyerekpornót, mint gondolták

2004.07.20. 11:36
A Brtish Telecom bejelentette, hogy több mint húszezer gyerekpornóra irányuló lekérést blokkol naponta a Clean Feednek elnevezett szűrőrendszerével.
A British Telecom (BT) új, Clean Feed nevű internetes szűrőrendszere működésének első három hetében csaknem 250 ezer gyerekpornót tartalmazó oldalra irányuló lekérést regisztrált. Ez az első, a webes pedofília kiterjedtségére utaló objektív adat. Bárki, aki ilyen oldalra próbál látogatni, csak egy "A kért weblap nem található" üzenetet kap.

Nem adnak ki adatokat

Pierre Danon, a BT egyik igazgatója elmondta, hogy a rendszer több száz olyan oldalt blokkol, amit a gyerekpornó-ellenes Internet Watch Foundation azonosított. Hozzátette: a cég nem követi vissza, hogy kiktől származnak a lekérések, és nem adja át az adataikat a rendőrségnek, hiszen nem lehet megállapítani, hogy kik látogatják ezeket az oldalakat szándékosan, és kik kerülnek oda véletlenül.

Elmondta, hogy a cég ingyenesen át szeretné adni a szűrőtechnológiát más internetszolgáltatóknak is, hogy ők szintén megakadályozhassák a gyerekpornót tartalmazó oldalak látogatását. Paul Goggins brit belügyminiszter közölte, hogy a BT által nyilvánosságra hozott adatok "mélyen megdöbbentőek", és reméli, hogy a szolgáltatók élnek majd a BT által nyújtott lehetőséggel.