Donát
-4 °C
2 °C

Internetes telefonhálózatra vált a British Telecom

2004.06.10. 12:24
A legnagyobb brit telefontársaság öt év alatt olyan hálózatot akar kiépíteni, amelyen a mobil és vezetékes vonalak a telefonszám és az előfizetés megváltozása nélkül felcserélhetőek. A British Telecom azt szeretné elérni, hogy az ügyfelei bármikor és bárhol hozzáférjek a szélessávú elérésükhöz.
A British Telecom a következő öt évben teljesen átalakítja telefonhálózatát Nagy-Britanniában, a radikális változás azonban igen sokba kerül, ugyanis az internetes protokollon (IP) alapuló rendszer kialakításához a jelenlegi nyilvános kapcsolt telefonhálózatot (PSTN) fokozatosan le kell állítani.

A BBC információi szerint a távközlési óriáscég várhatóan hárommilliárd dollárt költ a projektre, és abban reménykedik, hogy az új rendszeren számos új szolgáltatást tud majd bevezetni. A British Telecom szerint az új IP-alapú hálózat sokkal egyszerűbben fenntartható, mint a PSTN, ezért a teljes átállás után évente egymilliárd fontos megtakarítással számol.

Lassú indulás

Az ügyfelek nem fogják észrevenni a változást, de a többségük számítógéppel, mobiltelefonnal és más eszközzel is elérheti majd a BT szélessávú szolgáltatását. Ez egyben azt is jelentheti, hogy az előfizetők a telefonszám és az előfizetés megtartásával mobilról vezetékes vonalra válthatnak, vagy fordítva.

A British Telecom szerint egy év múlva körülbelül háromezren használják majd az IP-alapú hálózatot, 2006-ban kezdik meg a tömeges átállást, és az ügyfelek többsége 2009-ben már az új hálózatot fogja használni.

Új lehetőségek

Az IP-hálózat felhasználói konferenciahívást kezdeményezhetnek a családtagjaikkal, filmeket tölthetnek le, és az interneten olcsóbban telefonálhatnak. Bár a telefonhálózat megkerülése bevételkiesést jelent a szolgáltatónak, a BT szerint az internetes telefonálás nem fenyegetés, hanem nagyszerű lehetőség. Ehhez persze azt is hozzá kell tenni, hogy öt év múlva a szélessávú elérés árait valószínűleg egészen másképp fogják megszabni, mint mostanság.

"Valószínűleg több millió előfizető ugyanúgy fogja használni a telefonját, de akik szélessávra akarnak váltani, bármilyen eszközt ráköthetnek majd" - mondta Paul Reynolds, a BT Wholesale vezérigazgatója.

A németek is
A Deutsche Telekom az elkövetkező nyolc évben folyamatosan átépíti internetes technológiára teljes vezetékes telefonhálózatát. A német távközlési vállalat jelenleg olyan területeken építi át berendezéseit IP technológiára, ahol kimagaslóan magas kereslet mutatkozik az adatforgalmazási szolgáltatások iránt.

Roland Kittel, a Deutsche Telekom vezetékes távközlési leányvállalata, a T-Com igazgatótanácsának technológiai fejlesztésekért felelős tagja a Financial Times Deutschland napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy 2012-ig teljes vezetékes hálózatukat átállítják az internet protokoll használatára". "A világon minden vezetékes távközlési szolgáltató át fog állni az internetes technológiára" - fűzte hozzá.