Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Fájlcserélők burjánzása

2002.05.01. 20:40
Az amerikai Websense hétfőn publikált kutatása szerint az elmúlt egy évben megötszöröződött a p2p alkalmazásokkal foglalkozó weblapok száma - a zeneipar és Hollywood népi multimédiázás korlátozására irányuló erőfeszítései továbbra sem értek el érzékelhető eredményt.
Az elmúlt egy évben 535 százalékkal nőtt a fájlcserével foglalkozó oldalak száma az interneten - áll a Websense felmérésében: 2002 áprilisában közel harmincnyolcezer ilyen honlap működik a hálón, sokukról alkalmazásokat is lehet tölteni. Mindez azért van, mert az ingyenes letöltögetés népszerűsége továbbra sem lanyhul, az ellenérdekelt felek (MPAA, RIAA) pedig nem tudtak gátat vetni a továbbra sem lanyhulásnak.

A Cnet letöltési oldalán a legnépszerűbb szoftverek ranglistáján minden harmadik szoftver fájlcserélő alkalmazás.

Történet munkaidőben

A láz idején az eMarketer által vizsgált tizenötezer munkahelyi PC 20 százalékára telepítettek Napstert a júzerek. Miután azonban Shawn Fanning fájlcserélőjére rágubbasztott a balsors, a Jupiter Media Metrix mérései szerint más fájlcserélők átlagosan havi 492 százalékos növekedést könyvelhettek el felhasználóik számában.

A Websense megállapításai szerint a letöltögetők szívesen telepítenek p2p alkalmazásokat munkahelyükön, hogy kihasználhassák a (rendszerint) gyorsabb internetelérést. Egyéb vizsgálataik szerint a pornóoldalak forgalmának 70 százaléka a munkaidőben jelentkezik és a hálátlan alkalmazottak böngészgetése 40 százalékban nem munkájukhoz köthető oldalakra irányul.

A Websense szerint a fájlcsere rendkívül veszélyes a vállalatokra nézve. Esettanulmányként az Integrated Information Systems és a lemezkiadószövetség, a RIAA találkozásának történetét mutatják be. Az arizonai cég belső hálózatán dedikált mp3-szervert működtetett, amely miatt a peres fenyegetések hatására egymillió dollárt kényszerült kifizetni a RIAA-nak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!