Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Cannes a dotkom-bukta után

2001.05.23. 12:14
A cannes-i filmfesztiválon mintegy ötmillió dolláros űrt hagyott maga után a lejtmenetbe került internetes szektor. A digitális világ egy kisebb szakkiállításon, a MITIC-en képviseltette magát.
A messzeföldön híres cannes-i filmfesztivál tavaly még teljes virágzásában érte a dotkom-szektort. Az új gazdaság leghangosabban vágtató cégei mind megpróbáltak valami felejthetetlent pukkantani: volt, aki a logójával ellátott új szőnyegekkel újította fel egy helyi hotel berendezését, és volt, amelyik végtelen mennyiségű italra jogosító kártyákat osztogatott. A pólóban és kék farmerben vonuló tengerentúli cégvezetők abban a tudatban vegyülhettek el a Belmondo- és Ricky Martin-imitátorok között, hogy letettek valamit az asztalra. Nem mondták, hogy visszajönnek (I'll be right back.), és úgy is lett.

Nemeskürtyre várva
Az év második felében bekövetkezett sajnálatos események (a szektor válsága) nyomán 2001-ben híre-hamva sincs az új gazdaságnak: a vidám millenáris utópia után a rendezvény visszatért a félévszázados kabrió-szőrmebunda-vermut hagyományhoz. A portálok kiszállása a becslések szerint ötmillió dollárral csökkentette a helyszínen mozgó pénzmasszát.

A fesztivál egyetlen technológiaorientált része a MITIC (Cannes Marché International des Techniques et de l'Innovation du Cinema), a nemzetközi filmszínháztechnikai szakkiállítás volt, ahol körülbelül egytucat filmiparban közvetlenül érdekelt cég mutatta be, hogy hol tart ma a technológia.

Digitális filmkészítés: szerényen bizakodnak

Összességében azonban a hol- és miheztartás területén sem tűnt fel áttörésként értékelhető technológia. Az úttörő újítás tényállásához a Texas Instruments került a legközelebb a DLP chippel.

A DLP a digitális mozikat szolgálja ki - lehetővé teszi, hogy a mozifilmeket a stúdióktól műholdas vagy kábeles kapcsolaton keresztül letölthessék, majd levetíthessék az egyes filmszínházak. A hagyományos vetítőgépeknél drágább technológia az ígéretek szerint hetvenöt százalékkal olcsóbbá teszi a filmforgalmazást.

Lara Croft él
Az idén beinduló digitális filmgyártás miatt izguló szakma számára prezentált a Sony a 24P digitális kamerájával. A 24P jelenleg is annak a hírnek a szárnyán repül a köztudatba, hogy George Lucas ezzel készítette a Csillagok Háborúja következő előzményét.

A mozitechnológia egyéb területeire egyébként a pangás volt a jellemző. A Dolby - amely ugyanakkor a teljes fesztivál hangosítását elnyerte - közölte: nem kíván semmit eladni a MITIC-en, mindössze nyomatékosítja önnön létezését. Igazuk van, kár lenne tülekedni a toppon.

A békés szakmázgatással így minden rendben volt, csak a szakkiállítás honlapján hagyott rusnya nyomot egy zavarodott dizájner-cég. A Cytura a rendezvény térképe helyett egy épület alaprajzát helyezte el az oldalon, amelyen nagy rózsaszín pacákkal jelölték be saját standjaikat.