Auguszta
-7 °C
0 °C

Arctalanul őszintébb az ember

2000.12.24. 11:30
Az interneten csevegő emberek többet elmondanak magukról a másiknak, mint azok, akik személyesen, vagy webkamera közvetítésével beszélgetnek. Egy brit pszichológus kutatásai szerint a webkamerák nem segítik, hanem hátráltatják a kommunikációt.
Az internetes chatprogramokat sokan kritizálják, azzal vádolva a névtelen beszélgetések lebonyolítására létrejött fórumokat, hogy elidegenítik egymástól az embereket. Az arctalan kommunikáció ellenzői a személyes találkozás helyettesítésére többnyire a digitális kamerák által közvetített beszélgetéseket javasolják.

Arc nélkül őszintébb
A webkamerák és videotelefonok azonban nemhogy segítik, hanem inkább hátráltatják a kommunikációt. Az elsőre furcsán hangzó kijelentést Adam Joinson brit pszichológus tette, aki kutatásai nyomán arra a következtetésre jutott, hogy a szöveges üzenetek formájában, az interneten át kommunikáló idegenek többet elmondanak magukról a másiknak, mint azok a beszélgetőpartnerek, akik látják is egymást.

Az Open University kutatója egymást nem ismerő emberekből alkotott párokat kért meg arra, hogy oldjanak meg egy dilemmát. Azok a párok, akik csak az interneten át kommunikáltak egymással, négyszer annyi személyes információt osztottak meg társukkal, mint a szemtől szembe beszélgetők, írja a New Scientist.

A kutató ezután webkamerát csatolt a chatelő diákpárok egy részének számítógépére. Az eredmény megegyezett az előző kísérlet eredményével: a csak szövegre hagyatkozó résztvevők négyszer annyit mondtak el magukról, mint a kamerán át egymást látó párok.

A 83 diákpárnak azt kellett eldöntenie, hogy ki lenne az az öt ember, akit megmentenének, ha csak öt ember menekülhetne meg egy nukleáris világkatasztrófából. A kutató szerint az egymást nem látó párok főleg lényegtelen személyes információkat osztottak meg egymással, például hogy mit tanulnak, vagy mit csináltak előző este, igaz, voltak, akik gyermekeikről, példaképeikről, sőt szexuális fantáziáikról meséltek a másiknak.

Joinson szerint az emberek kevésbé érzik magukat félénknek és felelősnek olyankor, ha névtelenül, ismeretlenül beszélgetnek egy másik ismeretlennel. A kutató szerint ez arra készteti őket, hogy jobban kifejezzék gondolataikat és érzéseiket. Ugyanakkor a névtelenség csak akkor vezet kitárulkozáshoz, ha az illető önmagával foglalkozik. Amikor ugyanis az egymás számára láthatatlan kísérleti alanyok a csevegés közben a Simpsons rajzfilmet nézték, alig árultak el magukról valamit a másiknak.

A korábbi vélekedések szerint a szöveges chatek jóval kevésbé hatékonyabbak és bensőségesebbek a személyes találkozásnál és beszélgetésnél, mivel érezhető a metakommunikáció hiánya. Igaz, ezeket a chatelők emoticonokkal, a hangulatot érzékeltető, írásjelekből álló arcocskákkal próbálják pótolni, a másik ember arcának látványát azonban ez nem tudja helyettesíteni.

Sue Briggs, a Northumbria Egyetem kutatója egyetért Joinsonnal. Szerinte egyre több bizonyíték támasztja alá azt a vélekedést, hogy az emberek bizonyos témákról könnyebben tudnak arctalanul, az interneten át beszélgetni, mint személyesen. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a páciensek több információt adnak magukról az orvosi számítógépprogramoknak, mint az emberi orvosoknak.

A pszichológusok ezért nem javasolják beszélgetésekre a videótelefonokat és webkamerákat. A készülékeket azonban nem kell kidobni, hiszen jó szolgálatot tehetnek üzleti tárgyalások és videókonferencia-beszélgetések lebonyolítására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!