Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Válással végződött a kiberrománc

2005.02.07. 15:40
Saját feleségébe szeretett bele egy jordán férfi egy netes csevegőoldalon, de az első való világbeli randevún rájött a tévedésre, és kirúgta a nőt. A netszerelemmel foglalkozó kutatók azt állítják, hogy az eset a szerencsétlen egybeeséstől eltekintve nem egyedi, az online csalás pedig ugyanúgy csalás, mintha fizikailag lépne félre valaki.

Három hónapon át flörtölt a neten egy jordán férfi saját feleségével anélkül, hogy bármelyikük is rájött volna a másik kilétére, jelentette az ország hivatalos hírügynöksége, a Petra. Bakr Melhem és felesége, Szana már hónapok óta egymástól külön éltek, amikor véletlenül összefutottak egy csetoldalon. Egyikük sem jött rá, hogy házastársával találkozott a neten: a férfi Adnan nicknéven futott, felesége pedig Dzsamilának álcázta magát. Dzsamila - a név jelentése 'szép' - azt állította Adnannak, hogy kulturált hölgy, nincs férje, viszont hithű muzulmán, és kedvenc hobbija az olvasás.

Az ártatlannak induló netes turbékolás idővel lángoló szerelemmé nemesedett. Dzsamila és Adnan házaspároktól szokatlan módon egymásba zúgott, és még azt is elhatározták, hogy örökre egymáséi lesznek. A pár romantikusnak korántsem nevezhető helyszínen, egy autóbuszdepóban beszélt meg randevút a jordán fővároshoz, Ammanhoz közeli Zarkában.

Amikor azonban Adnan, vagyis Bakr a várt Dzsamila helyett feleségét pillantotta meg, dühében elsápadt, és azt kiáltotta: "Elváltam tőled, elváltam, elváltam!". Az iszlám hagyományok szerint a férfi ugyanis a válás tényének háromszori elismétlésével törvényesen szakíthat feleségével.

"Hazudtál nekem", vágott vissza Dzsamila, majd ájultan esett össze, jelentette a jordán hírügynökség.

Az online csalás is csalás

Bár a jordán házaspár afférja izolált esetnek tűnhet, a kiberrománcok természetével foglalkozó szakértők tanulmányaiból az derül ki, hogy szinte mindennapos jelenségről van szó. Dr. Monica Whitty brit pszichológus egy tavaly októberi cikke szerint a "valós" válások 90 százalékáért felelős a hűtlenség, márpedig hűtlenkedni online is lehet, nem csak a való világban.

Whitty írása, amely a Counselling and Psychotherapy Journal című szaklapban jelent meg, rámutat: az internetes megcsalás összetevői között ugyanúgy megtalálhatók az érzelmek és a szexualitás, mint a valós félrelépések esetében. A pszichológus szerint a páciensek jelentős része igenis megcsalásként értelmezi partnere bizonyos online megnyilvánulásait. A félrelépők Whitty szerint a leggyakrabban azzal védekeznek, hogy csak barátságról vagy ártalmatlan flörtről volt szó; hogy ők nem is egy személlyel, hanem egy tárggyal (értsd: a számítógéppel) kerültek kapcsolatba, illetve hogy soha nem találkoztak partnerükkel és így fizikailag sem érintkezhettek vele.

Azoknak, akik azt akarják tudni, megcsalja-e őket partnerük a neten, a férfigyűlölők hivatalos szájtja, a manhaters.com ad hasznos tanácsokat. A Manhaters szerint hűtlenségre utalnak a következő jelek:

- Partnere több időt tölt a számítógép előtt, mint Önnel
- Partnere nem fekszik le időben, hogy késő este vagy korán reggel is a számítógép elé ülhessen
- Mikor belép a szobába, partnere kikapcsolja a számítógépet vagy elindítja a képernyővédőt
- Partnere nem hajlandó arról beszélni, mit csinál a neten
- Partnere nem érdeklődik tovább a közös tevékenységek iránt, a szexet is beleértve, vagy részt vesz ugyan bennük, de nem azonosul velük érzelmileg.