Klaudia
-4 °C
2 °C

Válóperhez vezetett az online dominó

2005.02.16. 10:10
Kereskedelmi forgalomban kapható kémszoftverrel lelplezte le hűtlen férjét egy floridai nő. A bíróság azonban nem engedi, hogy bemutassa bizonyítékait, mert az elektronikus eszközök lehallgatása az állam törvényeibe ütközik.

Válni készül egy floridai házaspár, miután a feleség megtudta, hogy férje szerelmi afférba keveredett netes dominópartnerével. A hűtlen férfi és ismeretlen csábítója a Yahoon dominóztak, játék közben összemelegedtek, és kompromittáló tartalmú üzeneteket váltottak egymással. A feleség viszont egy idő múltán gyanút fogott, kémszoftvert telepített férje gépére, és sikerült is elfognia az üzeneteket, leleplezve ezzel férje online üzelmeit.

A nő az amerikai SpectorSoft hivatalosan forgalomban lévő kémszoftverével csalta csapdába férjét. A cég szájtján most 150 dollár helyett leértékelve, 100 dollárért kapható program a készítők szerint az első számú szabványnak számít az internetes megfigyelés és kémkedés terén, és két alkalommal, 2002-ben és 2004-ben is kivívta az amerikai PC Magazine szerkesztőinek egyöntetű elismerését. A Spector Pro 5.0-ás verziója képes elfogni az e-maileket, illetve a csetüzeneteket; rögzíti a billentyűleütéseket, regisztrálja a célszemély által meglátogatott webszájtokat, figyeli és rögzíti a számítógépen futó programokat, a képernyőről pedig óránként több száz pillanatképet készít.

A kémkedő feleség, Beverly Ann O'Brian azonban nem prezentálhatja bizonyítékait azon a floridai bíróságon, ahol a válóper zajlik. Az állam törvényei ugyanis tiltják bármilyen elektronikus formában folytatott kommunikáció lehallgatását és rögzítését. A nő ügyvédjei, akik szerették volna az elfogott üzeneteket bemutatni a bíróságnak, azzal érveltek, hogy a Spector által rögzített adatok nem "elfogott" üzeneteknek számítanak, hanem ugyanolyanok, mint minden más, a lebuktatott férfi gépén található fájl. Az ügyet tárgyaló bíró, Donald Grincewicz viszont írásos véleményében kifejtette: a feleség által telepített kémprogram az adatátvitellel egy időben fogta el az elektronikus üzeneteket, majd másolta azokat egy a számítógép merevlemezén található fájlba, így a cselekmény megsértette a vonatkozó floridai törvényt.