Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Telefontolvaj chihuahuája az internet új sztárja

2006.09.07. 11:00
Kiscicányi kutya néz nyomorult tekintettel a kamerába, fölötte felirat: "képek annak az embernek a családjáról, aki ellopta a mobilomat". A net egyik fele együtt érez, másik fele gerillát kiált.

Ben Clemens kaliforniai webdizájner a mobiltelefonjával készített fényképeket, és a népszerű netes képtár-szolgáltatáson, a Flickr-en gyűjtötte fotóit, amelyeket a ShoZu nevű fizetős szoftverrel bármikor, bárhonnan fellőhetett a webre. Aztán pár hete egy vonaton ellopták a telefonját, viszont a Flickr-es oldalán továbbra is gyűltek a képek.

Már a tolvajok sincsenek biztonságban

Clemens szerint a tolvaj ugyan kicserélte a SIM-kártyát a készülékben, a ShoZu-ról viszont nem tudott, ezért az általa készített képek is felkerültek a képtárba. A pórul járt tulajdonos erre nem túl hízelgő címkékkel látta el a képeket, megírta, mi történt, a net pedig annak rendje és módja szerint szárnyára kapta a sztorit - az egyik legismertebb linktáron, a Diggen "kis színes" kategóriában augusztus legolvasottabb híre lett. Miután nem került fel több új fotó a képtárba, Clemens letörölte a képeket, csak a feltételezett tolvaj chihuahuáját hagyta meg mementóul. Állítása szerint nem akar bosszút, igazságot, sőt, már a mobiltelefonját sem, és a hirtelen népszerűségre sem vágyott, csak arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a magánélet - még egy tolvajé is - mennyire védtelen a technikai eszközöktől.

Vírusmarketing

Ami igazán érdekes, az a történet utóélete: az eset után egyre több olvasó vélelmezte, hogy csupán ügyesen megrendezett gerillamarketingről van szó. Clemens Yahoo-alkalmazott, a Flickr a Yahoo tulajdona, a több szakmai díjat is nyert ShoZu népszerűsítése pedig a Flickr-nek is jó - e tények ismeretében hamar követőkre talált az összeesküvés-elmélet: nincs semmiféle telefontolvaj, csak a Yahoo csinált ügyes reklámot a ShoZu-nak. Az igazság csak akkor derülne ki megnyugtatóan, ha a tolvaj feladná magát, Clemens mindenesetre nevetségesnek tartja a vádakat: "Ez a történet nem hoax. Én csak egy hétköznapi srác vagyok, aki nem elég leleményes ahhoz, hogy kitaláljon ilyesmit."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!