Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Telefontolvaj chihuahuája az internet új sztárja

2006.09.07. 11:00
Kiscicányi kutya néz nyomorult tekintettel a kamerába, fölötte felirat: "képek annak az embernek a családjáról, aki ellopta a mobilomat". A net egyik fele együtt érez, másik fele gerillát kiált.

Ben Clemens kaliforniai webdizájner a mobiltelefonjával készített fényképeket, és a népszerű netes képtár-szolgáltatáson, a Flickr-en gyűjtötte fotóit, amelyeket a ShoZu nevű fizetős szoftverrel bármikor, bárhonnan fellőhetett a webre. Aztán pár hete egy vonaton ellopták a telefonját, viszont a Flickr-es oldalán továbbra is gyűltek a képek.

Már a tolvajok sincsenek biztonságban

Clemens szerint a tolvaj ugyan kicserélte a SIM-kártyát a készülékben, a ShoZu-ról viszont nem tudott, ezért az általa készített képek is felkerültek a képtárba. A pórul járt tulajdonos erre nem túl hízelgő címkékkel látta el a képeket, megírta, mi történt, a net pedig annak rendje és módja szerint szárnyára kapta a sztorit - az egyik legismertebb linktáron, a Diggen "kis színes" kategóriában augusztus legolvasottabb híre lett. Miután nem került fel több új fotó a képtárba, Clemens letörölte a képeket, csak a feltételezett tolvaj chihuahuáját hagyta meg mementóul. Állítása szerint nem akar bosszút, igazságot, sőt, már a mobiltelefonját sem, és a hirtelen népszerűségre sem vágyott, csak arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a magánélet - még egy tolvajé is - mennyire védtelen a technikai eszközöktől.

Vírusmarketing

Ami igazán érdekes, az a történet utóélete: az eset után egyre több olvasó vélelmezte, hogy csupán ügyesen megrendezett gerillamarketingről van szó. Clemens Yahoo-alkalmazott, a Flickr a Yahoo tulajdona, a több szakmai díjat is nyert ShoZu népszerűsítése pedig a Flickr-nek is jó - e tények ismeretében hamar követőkre talált az összeesküvés-elmélet: nincs semmiféle telefontolvaj, csak a Yahoo csinált ügyes reklámot a ShoZu-nak. Az igazság csak akkor derülne ki megnyugtatóan, ha a tolvaj feladná magát, Clemens mindenesetre nevetségesnek tartja a vádakat: "Ez a történet nem hoax. Én csak egy hétköznapi srác vagyok, aki nem elég leleményes ahhoz, hogy kitaláljon ilyesmit."