Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

A Chrome nem hódította meg a világot

2008.09.25. 10:15
Közel sem okozott akkora égszakadás-földindulást a böngészők piacán a Chrome, mint amennyire a sajtóvisszhangból gondolta volna az ember.

Bár a három héttel ezelőtti megjelenéskor a fél világ a Google böngészőjéről beszélt, a statisztika azt mutatja, hogy a felhasználók egészen kis része próbálta csak ki a programot, és azok is kezdenek visszatérni a megszokott Explorerhez és Firefoxhoz.

A Net Applications internetes elemzőcég több mint 40 ezer weboldal látogatottsági adataiból összeállított statisztikája azt mutatja, hogy a Chrome a megjelenésekor szinte azonnal közel egyszázalékos piaci részesedést nyert, ami azóta folyamatosan csökken, és most éppen 0,77 százalékon áll. Ugyanitt az Internet Explorer 71,5, míg a Firefox 19,5 százalékot tudhat magáénak. A Chrome megjelenése mind a két nagy böngészőt visszavetette, de azóta a Google piacvesztésével párhuzamosan erősödnek újra - vagyis a kíváncsi felhasználók kipróbálták az új versenyzőt, aztán visszatértek a már bevált böngészőjükhöz. Egyedül a Safari 6,7 százalékos részesedésén nem változtatott a Chrome, ami érthető is, mivel Macre egyelőre nem adta ki a Google a böngészőt.

A statisztika azt is megmutatja, hogy a Chrome a Firefoxhoz és a Safarihoz hasonlóan a felhasználók otthoni böngészője, napközben (amikor a munkahelyi gépekről netezők vannak túlsúlyban) tipikusan kisebb a júzereik aránya a neten. Hasonlót tapasztaltunk az Index látogatottsági adataiban is: még a Techblogban, ahol hagyományosan a legfogékonyabbak a látogatók az alternatív böngészőkre (példának okáért majdnem kétszer annyian érkeznek Firefoxról, mint Explorerről), sem tudott 3 százalék fölé kúszni a Chrome részesedése.

Bár a Google illetékesei sohasem mondtak ilyesmit, sokan azt várták a Chrome-ról, hogy fenekestül felforgatja a böngészők világát, és tömegesen fogja elhódítani az Explorer felhasználóit. Ez egyelőre nem történt meg, a Chrome-nak egyelőre az egyszázalékos határ eléréséért kell küzdenie az Operával és a Netscape-pel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?