Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Netháborúsdit játszik a CIA

2005.05.27. 10:30
Bombatámadás és eltérített utasszállító gépek helyett hekkerinvázióra készült az amerikai hírszerzés a héten. A hetvenöt ügynök részvételével tartott hadgyakorlat a World Trade Center elleni terrortámadás hatásához fogható támadást szimulált - ezúttal a virtuális térben.
Netháborúsdit játszik a CIA Valós támadás helyett számítógépes Pearl Harbort szimuláltak az amerikai hírszerzők. Bombatámadás és eltérített utasszállító gépek helyett hekkerinvázióra készült az amerikai hírszerzés a héten. A hetvenöt ügynök részvételével tartott hadgyakorlat a World Trade Center elleni terrortámadás hatásához fogható támadást szimulált - ezúttal a virtuális térben.

Háromnapos titkos kiberhadgyakorlatot tartott a héten az amerikai hírszerző hivatal, a CIA. A Silent Horizon (csendes horizont) nevű akció célja az volt, hogy segítse a felkészülést egy esetleges nagyszabású, Amerika ellen indított hekkertámadás kivédésére. A Yahoo-nak név nélkül nyilatkozó résztvevők elmondták, hogy a gyakorlat azt szimulálta: milyen következményekkel járna az Egyesült Államokra egy olyan kibertámadás, amely hatásfokát tekintve a 2001. szeptember 11-iki merénylethez fogható.

A CIA korábban is gyakorlatozott már a virtuális térben, de akkor csak kevésbé ártalmas, izolált akciókat szimuláltak, mert a hadügyérek kételkedtek abban, hogy billentyűzettel-egérrel ugyanolyan kárt lehet okozni, mint egy eltérített utasszállítóval. A Csendes Horizont viszont átfogó hekkerrohamot szimulált, amelyet a forgatókönyv szerint antiglobalista gonosztevők intéznek a jövőben az Egyesült Államok ellen. A hetvenöt ügynök részvételével megtartott hadgyakorlatot a hírszerzés kevéssé ismert egysége, az Information Operations Center (információs hadműveleti központ) vezényelte: az ügynököket egy konferenciaterembe terelték, számítógépek elé ültették, és álhekker-támadásokkal bombázták őket.

Elkél a külső segítség

Az gyakorlat eredményét nem hozták nyilvánosságra. Egy korábbi hasonló szimulációból, a Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security, DHS) és más szövetségi ügynökségek által szervezett Livewire-ből ugyanakkor az derült ki, hogy tisztázatlan, milyen szerepet kell a kormányzatnak vállalnia egy támadás esetén. Az is kérdés, észrevenné-e az USA kormánya egy hekkertámadás korai jeleit magáncégek segítsége nélkül.

Az amerikai kormány programjait és költekezését ellenőrizni hivatott GAO (Government Accountability Office, kormányelszámoltatási hivatal) csütörtökön közzétett jelentéséből az derül ki, hogy a két éve felállított Belbiztonsági Minisztérium képtelen hatékonyan elvégezni a törvény által ráruházott kiberbiztonsági feladatokat. "Nagy a kockázata annak, hogy a nemzeti infrastruktúra jelentős részei nincsenek tudatában a kiberfenyegetéseknek és nem készültek fel hatékonyan a kibertérben bekövetkező vészhelyzetek kezelésére" - áll a jelentésben.

Az FBI sincs a topon

Robert Mueller, a szövetségi nyomozóiroda, az FBI igazgatója idén februárban azt nyilatkozta, hogy egyre több terrorista bérel fel számítástechnikai szakembereket, de a hekkerek többsége "nem rendelkezik a szükséges pénzforrásokkal és motivációval ahhoz, hogy megtámadja az Egyesült Államok létfontosságú információs infrastruktúráit". A kormány legfrissebb jelentése szerint várható, hogy a mostantól 2020-ig sor kerül majd ugyan kibertámadásokra, de a terroristák többsége elsősorban hagyományos fegyvereket használ majd.

A 2001-es New York-i merénylet után kinevezet Muellert csütörtökön hallgatta meg a Kongresszus, mert az FBI számítógépes rendszerének modernizálása már két és fél évet késik az eredeti határidőhöz képest, és negyedével túllépte az eredeti költségvetést is: eddig hatszázmillió dollárt költöttek rá. Bár a projekt első két fázisa lezárult - az FBI-t biztonságos hálózattal és harmincezer új asztali számítógéppel szerelték fel -, a harmadik szakasz Mueller szerint 2008 előtt biztosan nem fejeződik be. Ebben a szakaszban kellene elkészíteni a szövetségi nyomozókat segítő új papírmentes dokumentációs rendszert, a Sentinelt, ami a már nem használt Virtual Case File-t váltja fel. Azt Mueller nem tudta megmondani a kíváncsi kongresszusi képviselőknek, mennyibe kerül majd a modernizáció.