Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Internetes kereséstól retteg a CIA

2006.03.14. 15:00
Az amerikai hírszerzés (Central Intelligence Agency, CIA) több ezer munkatársa, köztük titkosügynökök valódi neve könnyedén megtalálható az interneten.

A Chicago Tribune egyik munkatársa az amerikai hírszerzés 2600 munkatársának neveire illetve 50 belső CIA-telefonszámra bukkant. Ehhez az újságíró egy olyan internetes szolgáltatással vette fel a kapcsolatot, amely minimális díj ellenében nyilvánosan hozzáférhető adatokat szedeget össze, írta az sda hírügynökség.

Az újságban megjelent történet kisebb felfordulást okozott a tengerentúlon. A Chicago Tribune saját adatai szerint megtudta az európai nagykövetségeken, illetve fedőcégeknél dolgozó CIA-tisztek neveit. A lap azonosítani tudott több repülőgépet is, amellyel terrorgyanús személyeket vittek más országokba.

Elborzadva értesült

A CIA kérésére a lap nem hozta nyilvánosságra a felfedezett ügynökök neveit. Ilyesmi az USA-ban büntetendő cselekmény, mint emlékezetes, a Fehér Házban székelő tanácsadók sem érezhetik magukat törvény felett állónak.

A Chicago Tribune viszont titkosszolgálati körökre hivatkozva azt írta, hogy a CIA igazgatója, Porter Goss elborzadva értesült a felfedezésről. A hírszerzés egyik szóvivője kifejtette, hogy mostanában az ügynökök fedésének megőrzése egyre bonyolultabb feladat. Ezért a CIA azon dolgozik, hogy modernizálja a módszereit.