Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A CIA a bloggerek barátja

2002.08.14. 16:15
A Traction Software júliusban mutatta be a világ első vállalkozásoknak szánt blogmotorját. Érdekesség: a fejlesztő vállalat egyik tulajdonosa az amerikai hírszerzés.
A nyárra való tekintettel féláron kapható a Traction Communicator. A kétszázötven dolláros szoftver az igéret szerint elsősorban vállalkozások belső és külső kommunikációját oldja meg webes alapú, sokoldalú naplórendszerrel.

A cég, amely elmélettörténeti alapjait Vannevar Bush hipertext-prófétától illetve Douglas Engelbarttól származtatja, 1996-ban alakult Twisted Systems néven. Pár éve fő tulajdonosuk - a Rhode Island-i megyeháza gazdaságfejlesztési tanácsának cégén, a Slater Interactive-on kívül - a CIA tőkebefektetésekkel foglalkozó vállalata.

Mit akar a szaki?

A CIA befektetési szárnya Peleus néven jött létre 1999 februárjában, George Clinton elnök és George J. Tenet CIA-igazgató közös ötletéből. A Peleust később In-Q-Tel-re változtatták - tréfás utalásként arra, hogy az ügynökség mennyire kedveli James Bondot és idős szakiját, Q-t.

Az In-Q-Tel mindezekkel összefüggésben a CIA munkájához szükséges internetes szakiságokba fektette harmincmillió dolláros éves költségvetését: információbiztonsági- és keresőtechnológiát fejlesztő cégekbe társultak - egyebek között a weblogalapú döntéstámogató rendszert építő Tractionbe.

Spekulatív következtetés: lehetséges, hogy egy jelentésekből álló zárt blogrendszer segíti az amerikai titkosszolgálat munkájának áttekintését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!