Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A CIA a bloggerek barátja

2002.08.14. 16:15
A Traction Software júliusban mutatta be a világ első vállalkozásoknak szánt blogmotorját. Érdekesség: a fejlesztő vállalat egyik tulajdonosa az amerikai hírszerzés.
A nyárra való tekintettel féláron kapható a Traction Communicator. A kétszázötven dolláros szoftver az igéret szerint elsősorban vállalkozások belső és külső kommunikációját oldja meg webes alapú, sokoldalú naplórendszerrel.

A cég, amely elmélettörténeti alapjait Vannevar Bush hipertext-prófétától illetve Douglas Engelbarttól származtatja, 1996-ban alakult Twisted Systems néven. Pár éve fő tulajdonosuk - a Rhode Island-i megyeháza gazdaságfejlesztési tanácsának cégén, a Slater Interactive-on kívül - a CIA tőkebefektetésekkel foglalkozó vállalata.

Mit akar a szaki?

A CIA befektetési szárnya Peleus néven jött létre 1999 februárjában, George Clinton elnök és George J. Tenet CIA-igazgató közös ötletéből. A Peleust később In-Q-Tel-re változtatták - tréfás utalásként arra, hogy az ügynökség mennyire kedveli James Bondot és idős szakiját, Q-t.

Az In-Q-Tel mindezekkel összefüggésben a CIA munkájához szükséges internetes szakiságokba fektette harmincmillió dolláros éves költségvetését: információbiztonsági- és keresőtechnológiát fejlesztő cégekbe társultak - egyebek között a weblogalapú döntéstámogató rendszert építő Tractionbe.

Spekulatív következtetés: lehetséges, hogy egy jelentésekből álló zárt blogrendszer segíti az amerikai titkosszolgálat munkájának áttekintését.