Ágnes
-5 °C
2 °C

Cyberháború Kolumbiában

2002.03.05. 15:35
Miután a három éve tartó kolumbiai békefolyamat zátonyra futott, és Pastrana elnök beszüntette a tárgyalásokat az ország területének negyven százalékát ellenőrzése alatt tartó gerillaszervezettel, a polgárháború az interneten is eszkalálódni látszik: a gerillák után a hadsereg is gazdagon illusztrált weboldalakkal állt elő, hogy maga mögé állítsa a közvéleményt, és önkénteseket toborozzon egységeibe.
A dél-amerikai gerillamozgalmak - például a zapatisták - régóta használják az internetet: műholdas összeköttetéseken keresztül tartják a kapcsolatot egymással és a szimpatizáns weboldalakat üzemeltető nyugati polgárjogi aktivistákkal, akik mindent megtesznek azért, hogy a többek között az USA kormánya által is terroristáknak, a népük által azonban többnyire szabadságharcosoknak tartott fegyveresek álláspontját is megismerje a közvélemény.

Február végén Andres Pastrana kolumbiai elnök televízióbeszédben jelentette be, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat az ország legnagyobb lázadó csoportjával, az általa csak narkogerilláknak aposztrofált, 1964 óta működő Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC). Az elnök azzal vádolta a marxista lázadókat, hogy elraboltak egy utasszállító repülőgépet, amelyen magasrangú politikusok is utaztak. Ezután csapatokat indított a korábban a lázadóknak átengedett, Svájc nagyságú demilitarizált övezet visszafoglalására.

Imázsoffenzíva

Az offenzíva szerves részeként a hadsereg nagyszabású imázskampányba kezdett a korábban a gerillák által dominált interneten is: weboldalán közzétette annak a több száz rendőrnek és katonának a fényképét, akik a felkelőkkel folytatott harcok során estek el. Külön weboldalt szenteltek azoknak a bizonyítékoknak, amelyek arról tanúskodnak hogy a gerillák kokaint termesztenek. A webcímeket videoklip-szerű reklámokban népszerűsítik a televízión.

A FARC dezinformációval vádolja a hadsereg weboldalát, és válaszképpen szintén a neten sorolta fel, mi mindent tett az ellenőrzése alatt álló régió fejlődéséért: "Hidakat és utakat építettünk a saját kezünkkel, amire az állam évtizedek óta nem hajlandó" - áll az egyik nyilatkozatban. Az újságírókkal egy Yahoo-fórumon kapcsolatot tartó FARC egyébként liberalizálná a drogokat - de a másik két nagy kolumbiai gerillaszervezet, az AUC és az ELN is bőségesen osztja az észt saját weboldalain.

A hadsereg már benyomult a demilitarizált zónába, a visszavonuló FARC pedig a hidakon és a közműveken túl a kommunikációs infrastruktúrát is lerombolja maga mögött. A szemben álló felek weboldalaira irányuló hackertámadásokról egyelőre nem érkezett hír.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!