Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cyberháború Kolumbiában

2002.03.05. 15:35
Miután a három éve tartó kolumbiai békefolyamat zátonyra futott, és Pastrana elnök beszüntette a tárgyalásokat az ország területének negyven százalékát ellenőrzése alatt tartó gerillaszervezettel, a polgárháború az interneten is eszkalálódni látszik: a gerillák után a hadsereg is gazdagon illusztrált weboldalakkal állt elő, hogy maga mögé állítsa a közvéleményt, és önkénteseket toborozzon egységeibe.
A dél-amerikai gerillamozgalmak - például a zapatisták - régóta használják az internetet: műholdas összeköttetéseken keresztül tartják a kapcsolatot egymással és a szimpatizáns weboldalakat üzemeltető nyugati polgárjogi aktivistákkal, akik mindent megtesznek azért, hogy a többek között az USA kormánya által is terroristáknak, a népük által azonban többnyire szabadságharcosoknak tartott fegyveresek álláspontját is megismerje a közvélemény.

Február végén Andres Pastrana kolumbiai elnök televízióbeszédben jelentette be, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat az ország legnagyobb lázadó csoportjával, az általa csak narkogerilláknak aposztrofált, 1964 óta működő Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC). Az elnök azzal vádolta a marxista lázadókat, hogy elraboltak egy utasszállító repülőgépet, amelyen magasrangú politikusok is utaztak. Ezután csapatokat indított a korábban a lázadóknak átengedett, Svájc nagyságú demilitarizált övezet visszafoglalására.

Imázsoffenzíva

Az offenzíva szerves részeként a hadsereg nagyszabású imázskampányba kezdett a korábban a gerillák által dominált interneten is: weboldalán közzétette annak a több száz rendőrnek és katonának a fényképét, akik a felkelőkkel folytatott harcok során estek el. Külön weboldalt szenteltek azoknak a bizonyítékoknak, amelyek arról tanúskodnak hogy a gerillák kokaint termesztenek. A webcímeket videoklip-szerű reklámokban népszerűsítik a televízión.

A FARC dezinformációval vádolja a hadsereg weboldalát, és válaszképpen szintén a neten sorolta fel, mi mindent tett az ellenőrzése alatt álló régió fejlődéséért: "Hidakat és utakat építettünk a saját kezünkkel, amire az állam évtizedek óta nem hajlandó" - áll az egyik nyilatkozatban. Az újságírókkal egy Yahoo-fórumon kapcsolatot tartó FARC egyébként liberalizálná a drogokat - de a másik két nagy kolumbiai gerillaszervezet, az AUC és az ELN is bőségesen osztja az észt saját weboldalain.

A hadsereg már benyomult a demilitarizált zónába, a visszavonuló FARC pedig a hidakon és a közműveken túl a kommunikációs infrastruktúrát is lerombolja maga mögött. A szemben álló felek weboldalaira irányuló hackertámadásokról egyelőre nem érkezett hír.