Alfréd
-3 °C
3 °C

Dotkom-relikviák gyűjtőknek

2001.08.13. 15:00
Kevés vidámabb válság van a dotkom válságnál. A bezárt internetvállalatok logóval ellátott pólói, egérpadjai, és részvényei második virágkorukat élik az online aukciós portálok gyüjtői szekcióiban.
A Webvan online zöldséges tevékenykedése során közel egymilliárd dollárt locsolt a főbb amerikai nagyvárosokban működő telephelyeire, cserébe egyetlen cent nyereséget sem termelt. A vállalat az elmúlt héten szélnek eresztődött, javainak árverése hárommillió dollárral (Webvan logóval átfestett VW Beetle tizenötezer dollár) javította a mérleget, amivel még így is a legnagyobb bukásokat számon tartó FuckedCompany hall-of-fame arisztokráciájában foglalhat helyet.

(A halolajjal kereskedő Zapata Corp. internetes tagozatával együtt a hidegvízbe lökte az internet legjobb honlapjainak egyikét a Word.com-ot. A jég csak a jéghegy csúcsa!)

Futrinka utca visszatér
Hasonló sorsra jutott a házimozi hozzávalókra (DVD, videó, chips, sör) specializálódott Kozmo.com, az állateledel-kereskedő Pets.com, vagy a legendásan ostoba eToys.

Emlékhulladék

A fent sorolt halott dotkomok (Zapata kivételével) házhozszállító irányultságuk révén nagy mennyiségű promóciós anyagot termeltek. A céglogós egérpadok, bögrék, tollak, dobozkák, és kézbesítőzacskók most külön vagy egyszerre is beszerezhetők a nagyobb aukciós portálokon, mint amilyen az eBay - pontosabban fogalmazva: a tömegtermelés megszüntével értékük megnövekedett, és növekedni fog a történelem előttünk álló részében.

Nagy a keletje a megszűnt internetes vállalkozás címéve ellátott pólóknak. Ezekkel elsősorban azok az egykori kárpótolhatják magukat, akik az utolsó napokban bőröndszám hordták ki egyéb hulladékok között a promóciós felsőruházatot.

Egy kesztyűbáb diadalútja

Ugyancsak anyagi sikerre ítélt vonalat kapott el Ken Asaro, aki a Dél-Karolinai Summerville-ben sokáig a falu bolondjaként tengette életét, mielőtt a Pets.com tárgyi hagyatékának közkézen forgatására szakosodott volna. Asaro a századvégi állateledel-kereskedés promóciós kesztyűbábjaira bukkant egy lakóhelyéhez közel fekvő raktárban - gyorsan fel is vásárolta mindet hatmillió dollárért.

Ken Asaronak az öt dolláros bábok manapság átlagosan száz százalékos hasznot hajtanak az eBayen. "A dotkom emléktárgyak piaca őrültmód felfutott az utóbbi időkben." - nyilatkozta a kereskedő a New York Timesnak.

Még ritkább dolgok

Materializálódott Webvan részvény
Az igazán komoly gyűjtők csak körberöhögik a kesztyűbábokat - a legizgalmasabb dotkom antikvitás a (jaj, de izgulok) részvény.

A Pets.com részvényből annak idején hét és fél milliót bocsátottak ki. Jogos a kérdés hogy mitől olyan értékes ez, ha egyszer annyi van belőle mint a szemétből?

A válasz: a dematerializáció miatt. A nyugati pénzügyi piacokról évtizedek óta próbálják eltűntetni a papírt - a részvények túlnyomó többsége ma már csak elektronikus formában létezik (főleg ha dotkom). A részvényekből a nagyon konok arcok külön kérésre, ráfizetés ellenében kaphatnak papírpéldányt - arról pedig nincsenek megbízható adatok, hogy hány materiális dotkom részvény létezik a világon.

Egy Webvan részvény jelen pillanatban picivel többe kerül, mint az AOL vagy a VeriSign élő és viruló szellempapírjai.