Emánuel
3 °C
13 °C

Ellen-Wikipediát indítottak a vallásos konzervatívok

2007.03.05. 12:55
Kereszténység- és Amerika-ellenességgel vádolja a Conservapedia első számú versenytársát, a Wikipediát. Az új online enciklopédia hat parancsolatban írja le szerkesztési alapelveit. Isten létére egyelőre nincs bizonyíték.

A Conservapedia a várva-várt válasz a Wikipediára, amely "egyre inkább kereszténység- és Amerika-ellenes" - írják az új, szabadon szerkeszthető online enciklopédia alapítói.

A legjobb példa erre a Conservapedia szerkesztői szerint az, hogy a Wikipedián a dátumokban sokszor a keresztényellenes C. E. (időszámításunk szerint) szerepel a Conservapedián használt A.D. (anno domini) helyett. Ráadásul a világ legnagyobb közösségi enciklopédiája elhallgatja a kereszténység jelentőségét, és nem beszél arról a befolyásról, amelyet a vallás a tudományos fejlődésre és a felfedezésekre gyakorolt, például a reneszánsz korban, állítják a Conservapedia készítői.

A bizalom enciklopédiája


Annyira konzervatív, hogy még logója sincs
Míg a Wikipedia jelmondata "a szabad (vagy ingyenes) enciklopédia, amelyet mindenki szerkeszthet", a Conservapediáé "az enciklopédia, amelyben mindenki megbízhat". A bizalmat az új kezdeményezés a szigorú, parancsolatok formájában megfogalmazott szerkesztési alapelvek által igyekszik elérni, igaz, ezekből csak hat van, nem tíz.

A parancsolatok értelmében a szócikkek csak igaz és ellenőrizhető információt tartalmazhatnak; a forrásokat mindig meg kell jelölni; az egyes oldalaknak "családbarátnak" - tehát tisztának, összeszedettnek és káromkodásmentesnek - kell lenniük; a dátumokban a B.C. (Krisztus előtt) és az A.D. rövidítéseket kell használni; a szavak helyesírásakor az amerikai angol szabályait kell követni, és a szerzőknek nem szabad kinyilvánítaniuk személyes véleményüket.

A szigorú alapelvek meg is teszik hatásukat: Istent (God) például hat száraz sorban intézi el a vonatkozó szócikk, amely kínosan ügyel arra, hogy csak igazat írjon, így viszont nem derül ki belőle, hogy van-e isten, vagy nincs. A Jézusról írott szócikk alig valamivel hosszabb: leszögezi, hogy a keresztények szerint Jézus Isten fia, és "néha akad, aki tagadja Jézus létét, de ezt kevés tudós veszi komolyan."

Hitalapú szerkesztés

A Wikipedia ezzel szemben kiterjedt szócikkekben foglalkozik a monoteisták istenével és a keresztények Jézusával is, igaz, van néhány év előnye: hivatalosan 2001 elején indult, és azóta a világ 250 nyelvén hatmillió szócikk került bele. A Conservapedia ezzel szemben mindössze 3800 szócikket tartalmaz, és ezek közül az egyik legterjedelmesebb éppen az, amelyik a Wikipedia elfogultságára vonatkozó példákat sorolja fel.

A Conservapedia szerint a Wikipedia szerkesztői eredetileg úgy döntöttek, hogy nem nyitnak szócikket a konkurensről, mert az nem tartalmaz megfelelő idézeteket, nem hivatkozik rá senki, "hitalapon" működik, vagyis figyelmen kívül hagyja a bevett kutatási módszereket, és erősen cenzúrázza a szócikkeket, ami ellentmond a hagyományos közösségi szerkesztési elveknek.

A Wikipedia végül beadta a derekát, és hagyta megnyitni a Conservapediát tárgyaló szócikket: ebből kiderül, hogy a vállalkozást Andrew Schlafly, Phyllis Schlafly konzervatív politikai aktivista fia alapította válaszul a konkurens enciklopédia állítólagos kereszténység- és Amerika-ellenességére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!