Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Nagy ütemben nő az online csalások száma

2004.02.10. 14:49
A VeriSign, a .com és .net domainek regisztrációit felügyelő cég hétfőn közzétett jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az online csalások és hackelések száma nagyobb ütemben növekszik, mint maga az e-kereskedelem.
A tanulmány megemlíti, hogy a november elsejétől szilveszter éjszakájáig tartó, ünnepi vásárlási szezonnak nevezett időszakban egy év alatt 59 százalékkal, négymilliárd dollárról 6,4 milliárd dollárra nőtt az elektronikus úton gazdát cserélt termékek összértéke. Mindeközben a társaság szerint 176 százalékkal nőtt a hackerek által végrehajtott csalások száma. A társaság a tűzfalakat ért regisztrált támadásokból vonta le következtetéseit.

Túlzott biztonság

Mint az a VeriSign jelentéséből kiderült, a biztonsági programok a tranzakciók hét százalékát utasították vissza, túl kockázatosnak tartva azokat. Legtöbbször a hitelkártya száma volt kérdéses, de gyakori ok volt a hamis személyazonosság gyanúja is. Ugyanakkor a VeriSign jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy amióta teljesen automata, emberi ellenőrzést nélkülöző rendszerek végzik a szűrést, megnőtt annak az esélye, hogy legális üzletek is fennakadnak a rostán.

Sőt, mint azt Ken Silva, a cég hálózati és információs igazgatója elmondta: "Megállapítottuk, hogy mióta a felismerő rendszerek nélkülözik az emberi felügyeletet, a társaságok jóval kevesebb sikerrel hárítják el a potenciális támadókat. Az elektromos kereskedést folytató társaságok védelme talán jobb, mint valaha, de messze nem használnak még ki minden lehetőséget a csalások visszaszorítása érdekében". Silva főleg azt tanácsolja az e-kereskedőknek, hogy a nap 24 órában kísérjék figyelemmel a biztonsági rendszerük működését, akár alkalmazottal, akár külső felügyelővel, hogy minimálisra csökkentsék a biztonsági réseket.

Az USA az élen

A VeriSign tanulmányából kiderül, hogy az Egyesült Államok volumenét tekintve továbbra is vezeti az online csalások számát, ezen kívül itt járul hozzá az állami jövedelemhez a legnagyobb mértékben az e-kereskedelem. Indonézia is az élén jár, itt a legnagyobb a részaránya az egy üzletre jutó csalásnak, megelőzve Nigériát, Pakisztánt, Ghánát és Izraelt.

Mindamellet a VeriSign tanulmánya kitért arra is, hogy egy év alatt 16 százalékkal nőtt a .com bejegyzésű domainek száma és 14 százalékkal a .net-eseké.