Oszkár
20 °C
29 °C

Sok netes pornót néznek a cseh közalkalmazottak

2003.08.29. 12:05
Gyakran nézegetnek pornót az interneten munkaidejükben a cseh állami alkalmazottak, derült ki egy felmérésből, amelynek eredményét pénteken közölte a Mladá Fronta Dnes című prágai napilap.
Az élen a védelmi minisztérium áll, amelynek alkalmazottai augusztus első két hetében 211 alkalommal léptek kapcsolatba a vizsgálatra kiválasztott egyik nagy internetes pornószolgáltatóval. A Ceské Dráhy állami vasúti társaság sem nagyon maradt le, mert munkatársai 194 esetben néztek pornót. A harmadik helyet az igazságügyi tárca vitte el, amelynek alkalmazottai 137 esetben szórakoztak pornóval munkaidejükben.

Munka helyett

Meglepetés, hogy az iskolákban felszerelt számítógépes rendszerről 121 esetben néztek pornót, holott még javában tartott a nyári szünidő, és a szabályok szerint ezeken a gépeken az erotikus szolgáltatókat nem lenne szabad elérhetővé tenni. Ugyanakkor jól vizsgázott az egészségügy, a külügy és a pénzügy, ahonnan csak néhányszor teremtettek kapcsolatot a virtuális erotikát szolgáltató szerverrel.

Tekintettel arra, hogy a számítógépekről más cseh, illetve külföldi pornószolgáltatók is elérhetők, nyilvánvaló, hogy a gyakorlatban sokkal többen foglalkoznak munkaidejükben hivatali dolgaik helyett erotikával, állapították meg a felmérés kapcsán a szociológusok.

Megértenek, fellépnek

Az egyes hivatalok eltérő módon reagáltak a felmérés eredményére. "Természetesen nem helyes, ha valaki munkaidejében pornót nézeget. A hivatalnokok azonban sokszor munkájukból kifolyólag is ellátogathatnak vagy kénytelenek ellátogatni az ilyen oldalakra" - mondta a lapnak Vladimír Vorácek, az igazságügyi minisztérium szóvivője, aki szerint a tárcánál ez nem probléma. Hasonlóan megértő volt az ombudsmani iroda is, ahonnan egyébként csak öt hívást regisztráltak a vizsgált időszakban.

Más hivatalok viszont keményen fel kívánnak lépni a jelenség ellen. "Saját hatáskörükben is kivizsgáljuk, hogy alkalmazottaink néznek-e erotikus műsorokat munkaidejükben, és megfelelő intézkedéseket foganatosítunk. A jelenséget komoly problémának tartjuk" - mondta Karolína Sulcová, a környezetvédelmi tárca szóvivője. A felmérés alatt 67 esetben keresték fel a tárca alkalmazottai az erotikus szolgáltatót.

A Cseh Nemzeti Banknál tilos az erotikus oldalak nézegetése, jelentette ki Pavel Palivec, a jegybank szóvivője, s szerinte az intézkedés betartását ellenőrzik is. Ennek ellenére a figyelt időszakban a pornószerverre 12 esetben kapcsolódtak rá a bank alkalmazottai.