Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A csehek a térség elektronikai bajnokai

2008.09.30. 07:35
Magyarország csak a webkamerák tekintetében emelkedik ki a térség átlagából, miközben Csehország szinte minden területen jobban áll, míg Lengyelországban a hd-s eszközök a népszerűek.

A kelet-közép-európai országokban az otthoni internet-hozzáférések száma jóval az európai átlag alatt van – derül ki a Millward Brown és a D-Link közös kutatásából. A felmérésbe bevont három országban (Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban) a háztartások 44 százalékában van internetkapcsolat, míg az európai uniós átlag 54 százalék, írta meg az IT.café.

A háztartások internetellátottsága a skandináv országokban és Hollandiában a legjobb, ahol az arány majdnem 80 százalékos. A három ország közül a legjobb mutatóval Csehország büszkélkedhet, ahol a háztartások több mint fele, 52 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel. A helyzet Magyarországon rosszabb, itt a háztartások 42 százaléka kapcsolódhat csak a hálóhoz, míg Lengyelország rendelkezik a legrosszabb átlaggal, ott 38 százalékos az arány.

A három országban a széles sávú internet a jellemző, a modemes kapcsolat egyre inkább visszaszorul a térségben. Csehországban 3, Magyarországon 5, Lengyelországban pedig 8 százalék a modemes hozzáférések aránya a a háztartásokban. A legnépszerűbb technológia Magyarországon és Lengyelországban az ADSL: hazánkban az internetkapcsolattal rendelkező háztartások majdnem fele, 48 százaléka ADSL-t használ, míg a lengyeleknél minden harmadik (38 százalék). A cseheknél a legnépszerűbbek a helyi és város vezeték nélküli hálózatok (27 százalék), az ADSL csak a második. Nagy rész jut a kábeltévés kapcsolatoknak is: Csehországban 19, Lengyelországban 27, Magyarországon pedig 30 százalék.

A kutatásból az is kiderül, hogy milyen arányban van a lakásokban vezeték nélküli hálózat. Lengyelországban és Csehországban a háztartások 15 százaléka használ wireless routerre épülő hálózatot, míg Magyarországon ez az arány jóval kisebb, 5,5 százalék.

A D-Link Technology Trend felmérés a háztartások elektronikai eszközeire vonatkozóan is gyűjtött adatokat. A cseheknek van a a legtöbb asztali pc-jük (53 százalék), médialejátszójuk (42 százalékuk), és notebookuk (15 százalék). Szintén náluk található a legtöbb játékkonzol, ilyen gépe a lakosság 8 százalékának van.

Lengyelország a csúcstechnológiás televíziók tekintetében vezető, hiszen a lakosság 11 százalékának van hd- vagy hd-kompatibilis készüléke, ez háromszor annyi, mint Csehországban (4 százalék) és hazánkban (3 százalék). Mi, magyarok a képrögzítő technológiák és eszközök terén visszük a prímet: a lakosság 10 százalékának van internet- vagy IP-kamerája.