Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A csehek a térség elektronikai bajnokai

2008.09.30. 07:35
Magyarország csak a webkamerák tekintetében emelkedik ki a térség átlagából, miközben Csehország szinte minden területen jobban áll, míg Lengyelországban a hd-s eszközök a népszerűek.

A kelet-közép-európai országokban az otthoni internet-hozzáférések száma jóval az európai átlag alatt van – derül ki a Millward Brown és a D-Link közös kutatásából. A felmérésbe bevont három országban (Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban) a háztartások 44 százalékában van internetkapcsolat, míg az európai uniós átlag 54 százalék, írta meg az IT.café.

A háztartások internetellátottsága a skandináv országokban és Hollandiában a legjobb, ahol az arány majdnem 80 százalékos. A három ország közül a legjobb mutatóval Csehország büszkélkedhet, ahol a háztartások több mint fele, 52 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel. A helyzet Magyarországon rosszabb, itt a háztartások 42 százaléka kapcsolódhat csak a hálóhoz, míg Lengyelország rendelkezik a legrosszabb átlaggal, ott 38 százalékos az arány.

A három országban a széles sávú internet a jellemző, a modemes kapcsolat egyre inkább visszaszorul a térségben. Csehországban 3, Magyarországon 5, Lengyelországban pedig 8 százalék a modemes hozzáférések aránya a a háztartásokban. A legnépszerűbb technológia Magyarországon és Lengyelországban az ADSL: hazánkban az internetkapcsolattal rendelkező háztartások majdnem fele, 48 százaléka ADSL-t használ, míg a lengyeleknél minden harmadik (38 százalék). A cseheknél a legnépszerűbbek a helyi és város vezeték nélküli hálózatok (27 százalék), az ADSL csak a második. Nagy rész jut a kábeltévés kapcsolatoknak is: Csehországban 19, Lengyelországban 27, Magyarországon pedig 30 százalék.

A kutatásból az is kiderül, hogy milyen arányban van a lakásokban vezeték nélküli hálózat. Lengyelországban és Csehországban a háztartások 15 százaléka használ wireless routerre épülő hálózatot, míg Magyarországon ez az arány jóval kisebb, 5,5 százalék.

A D-Link Technology Trend felmérés a háztartások elektronikai eszközeire vonatkozóan is gyűjtött adatokat. A cseheknek van a a legtöbb asztali pc-jük (53 százalék), médialejátszójuk (42 százalékuk), és notebookuk (15 százalék). Szintén náluk található a legtöbb játékkonzol, ilyen gépe a lakosság 8 százalékának van.

Lengyelország a csúcstechnológiás televíziók tekintetében vezető, hiszen a lakosság 11 százalékának van hd- vagy hd-kompatibilis készüléke, ez háromszor annyi, mint Csehországban (4 százalék) és hazánkban (3 százalék). Mi, magyarok a képrögzítő technológiák és eszközök terén visszük a prímet: a lakosság 10 százalékának van internet- vagy IP-kamerája.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!