Feltörték a Csiszar.hu-t

2000.12.28. 01:46
Ismeretlenek szerda este feltörték Csiszár Jenő Csiszar.hu tévéműsorának honlapját és közzétették a műsor teljes levelezését. A tv2-n sugárzott műsor stábja nem tervez jogi lépéseket az ügyben, sőt, az oldal feltörését korábbra várták. Csiszár Jenő félálomban rögtönzött nyilatkozatában annyit jegyzett meg, hogy bizonyára nem volt jobb dolguk, minthogy az ő honlapjával szórakozzanak.
Csiszár Jenő
"Na szép, gratulálok."
Szerda este fél tizenegykor ismeretlenek feltörték Csiszár ,,Apukám" Jenő tévéműsorának honlapját. Az elkövetők az oldalon Csiszár hackerekkel foglalkozó műsorát kritizálták, valamint közzétették a produkció teljes levelezését.

A cucc@hacker.com hamisított e-mail címről jelentkező személy - feltételezhetően az egyik elkövető - hívta fel az Index figyelmét a megváltoztatott oldalra. Az oldal mintegy másfél órán keresztül volt elérhető feltört formájában, ami azóta több ingyenes tárhelyen megtekinthető. Az akcióra a tv2 figyelmét szerkesztőségünk hívta fel, így az oldal éjfél körül eltűnt a hivatalos szerverről.

Ki is az igazi hacker?
Drótos László Hálózati értelmező szótára szerint a cracker szoftverek, számítógépes és távközlési rendszerek feltörésére szakosodott "kalóz"; a cracker rendszerint ártó vagy haszonszerzési szándékkal dolgozik, szemben a hackerrel, aki inkább intellektuális kihívásként foglalkozik a biztonsági rések felderítésével. A hackert pedig olyan technofil emberként definiálja, aki a szoftverek és a hardver eszközök működésének minél alaposabb megismerését, teljesítményük maximális kihasználását, a számítógépes és telekommunikációs rendszerek gyenge pontjainak felderítését, és nehéz programozási feladatok megoldását élvezi; tevékenysége célja nem a (szándékos) károkozás, szemben a crackerrel.
A magát Haxor Nation Crew-nak nevező társaság a megváltoztatott oldalon kifogásolta, hogy a három hete sugárzott műsorban valótlanul ábrázolták a hackereket. A csapat azt is sérelmezte, hogy nem hallgatták meg véleményüket a műsorban, és amikor hívni próbálták Csiszárt, foglalt volt a vonal.

A tv2 késő esti műsorát készítő stáb nem tervez jogi lépéseket a feltört oldallal kapcsolatban. A szerkesztők igazából korábbra ,,várták" az oldal feltörését, hiszen jövő héten már a második műsort sugározza a kereskedelmi csatorna az ominózus ,,hacker-vita" óta.

A Csiszar.hu műsor munkatársai szerint semmiképpen nem fogják jogi útra terelni az ügyet, mert anyagi kárt nem okoztak nekik vagy a televíziónak. Sokkal valószínűbb, hogy megpróbálják meghívni az elkövetőket a következő műsorba, az akciót pedig ingyenreklámnak könyvelik el.

A nyilvánosságra került levelezés a stáb szerint nem okozott kárt a műsor imázsának. Az e-maileket a nézők annak tudatában írták, hogy jó eséllyel műsorra, azaz közszemlére kerülnek, annak ellenére, hogy több ízben valódi névvel, címmel és vágatlanul kerültek nyilvánosságra.

Csiszár Jenőt álmából felverve sikerült elérnünk. A történet fonalának felvétele után az ügyről annyit tudott nyilatkozni, hogy gratulál az oldal feltörőinek, akiknek nincs jobb dolguk, minthogy az ő honlapjával szórakozzanak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek