Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Erősödik a cyberháborús hisztéria

2002.07.25. 16:53
Az amerikai rendszergazdák közel fele úgy gondolja, hogy jövőre jelentős internetes támadások várhatók - állapította meg a BSA szerdán közölt felmérése.
A szakemberek 47 százaléka szerint 2003-ban komoly támadások fogják érni az amerikai vállalati internetet, ezzel szemben 19 százalékuk úgy véli, hogy ilyesmi nem fog bekövetkezni. A Business Software Alliance hatszáz szakmabelit és ezer nagykorú amerikai állampolgár érdeklődött az informatikai közbiztonságról: a megkérdezettek mindössze 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy informatikai infrastruktúrájukat felkészítették egy esetleges agresszióra, míg 45 százalékuk gondolta, hogy vállalatuk nem tudna védekezni.

WTC-ileg félnek

A szoftveripari lobbitestület az elmúlt hónapok alatt másodszor készített felmérést a szektorban. Júniusi közvéleménykutatásukból az derült ki, hogy a rendszergazdák úgy vélik az állami szerverparkok nem védettek egy komoly támadással szemben.

"Ezek nem túl bíztató eredmények. Lényegesen többre kell számítanunk, mint egyes weboldalak elleni támadásokra" - magyarázta az eredményt a BSA vezérigazgatója, Robert Holleyman a Cnetnek. A megkérdezettek több mint fele úgygondolta, hogy a szeptember 11-i támadás óta nőtt egy átfogó támadás bekövetkeztének esélye.

Belhon

A BSA többek között gőzerővel támogatja George W. Bush elnök törvényjavaslatát egy belföldvédelmi minisztérium létrehozására, de úgy igazi céljuk a tájékoztatás szabadságáról szóló törvény megváltoztatása lenne, hogy az elektronikus támadásokat bejelentő cégek adataihoz ne lehessen állampolgári jogon hozzájutni.

"Kell valami ösztönzés, ha adatokat szeretnének a támadásokról." - érvelt Holleyman.

Ráijdetek

Billy Tauzin, louisianai republikánus képviselője, az amerikai törvényhozás energiai és kereskedelmi bizottságának elnöke, a belhonvédelmi minisztérium lelkes támogatója úgy vélte képviselőtársai csak a legutóbbi időkben ébredtek rá a számítógépes támadások potenciális veszélyeire. "Köszönjük, hogy ránk ijesztettek, a jövőben megértőbbek leszünk" - fogalmazott.

Az idei negyvenmilliárd dolláros hadiköltségvetésből informatikai célokra lecsöpörgő összegek érdekes tőzsdei spekulációs kezdeményezésekhez vezettek, egy konkrét kiberhadakozás tovább fújhatná a dotkom szektor meglappadt lufiját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!