Viola
-6 °C
-2 °C

Nem várható digitális Pearl Harbour

2002.08.16. 22:49
A nagyszabású internetes támadás amerikai rémképe messze túllép a valódi veszélyen. Erre a következtetésre jutott egy szimulált cyberwar elemzése után az US Naval War College. A tengerészek és a Gartner piackutató cég szakértői három napot töltöttek a kiberterrorizmus erejét felmérő kísérlettel.
A "Digital Pearl Harbour" név alatt futó projekt célja a támadási lehetőségek felmérését, és az ilyenekre adott lehetséges reakciók letesztelését szolgálta. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy helyi szinten valóban komolyan kell venni a potenciális támadásokat, de az interneten keresztül végrehajtott nagyszabású támadás esélyét az igen valószínűtlen események közé kell sorolni.

A szimuláció keretében azt vizsgálták, mennyire védett az Egyesült Államok a pénzintézetek, áramellátás, távközlési berendezések és az internet ellen intézett elektronikus támadásokkal szemben.

Milliomos matematikusok

Egy matematikusokból és mérnökökből álló csapat játszotta a támadók szerepét. Céljuk nem a tömegpusztítás volt, hanem a nyilvánosság államba vetett bizalmának aláásása.

A virtuális hadművelet abból indult ki, hogy a támadók legalább 200 millió dollárt, 5 éves tervezési időt, és egy országos szintű intelligens összekötői hálózatot tudhatnak a hátuk mögött.

Jót tenne egy figyelmeztető rendszer

Az USA elleni nagyszabású támadás veszélye ilyen formában a véltnél kisebb. De French Caldwell, a Gartner szakértője azt hiányolja, hogy teljességgel hiányoznak a megfelelő védelmi rendszerek. Az ipari szektor helyi szinten teljesen védtelen a támadásokkal szemben, a digitális Pearl Harbour ellen nincs összefüggő figyelmeztető rendszer.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!