Gusztáv
3 °C
7 °C

Online spórolnak a vasútjegyen a németek

2002.11.30. 18:27
"Együtt utazunk, együtt spórolunk" - ezzel a szlogennel hirdetik a német államvasutak új jegyárrendszerét. A konszernt utazásra specializálódott weboldalak fogják szaván, de nem teljesen úgy, ahogy azt eredetileg elképzelték. Vadidegenek állnak össze csoportokká, hogy a jegyárból súlyos százalékokat takarítsanak meg. A DB mégsem idegeskedik, mert minden támogatást szívesen vesz.
A német MÁV (Deutsche Bahn, DB) december 15-én vezeti be új jegyárrendszerét, de máris megalakultak a rendszer kedvezményeit kihasználó csoportok. Néhány hét alatt vagy féltucat "Mitbahnzentrale" (körülbelül: együttvonatozási központ) létesült, ezeken az egyéni utazók - kedvezményekre jogosult - kis csoportokat képezhetnek. A tömörülés tényleg megéri, jobb esetben a csoportos vonatjegy az egyesével vásároltnak alig negyedébe kerül.

Az új együttutazási kedvezmény esetén csak az első utasnak kell a teljes árat fizetnie. Legfeljebb négy utastársa féláron szállhat vonatra, akkor is ha nem menettérti jegyet vesznek. Ha kedvezményekre jogosító BahnCard is van, az újabb 25 százalék kedvezményt jelent. Így egy ötfős csoport összesen akár 73 százalékot is spórolhat.

Szóljon, aki arra menne

A DB kedvezménye eredetileg "a gyerekekkel együtt utazó családoknak, jó ismerősöknek és távoli rokonoknak" szól. Az internetes toborzással azonban vadidegenek is képesek kihasználni a csoportos kedvezményt.

Az új szolgáltatások úgy működnek, mint az autókhoz azonos irányba tartó utasokat toborzó Mitfahrzentralék (telekocsiközpontok), amelyek segítségével a kispénzű német egyetemisták képesek kontinenseket bejárni.

Csak ebben az esetben a vasútra és az interneten keresnek utasokat. Az első jelentkező megadja az indulási és érkezési pályaudvart, és az utazás időpontját. Akit érdekel a lehetőség, online vagy telefonon jelentkezhet. "Kihasználjuk a tarifarendszer egyik rését, mivel különben az egyénileg és hitelen elhatározásból utazók számára drágább lesz a vonatozás" - idézi a dpa Thomas Winkler egyetemistát, a mitbahnen.de fejlesztőjét.

A karácsonyi vonatok nagyon mennek

A fenti címen jelenleg több mint 500 viszonylat szerepel, legtöbbször nagyvárosok között, és kivétel nélkül másodosztályon. A német közlekedési klub ticket-teilen.de oldalát naponta 1200 érdeklődő keresi fel. Mindenekelőtt a karácsony környéki vonatokra jegyzik be magukat az emberek. Valamennyi közvetítőnél ingyenes a szolgáltatás, az oldalakat hirdetések segítségével tartják fent.

Azért ennek a rendszernek is vannak hátrányai, hiszen jóformán senki sem ismeri a másikat. Hogy ne szalasszák el egymást a vadidegen együtt utazók, néhány utazásszervező oldalon kinyomtatható táblákat lehet összeállítani.

A DB veszít, de örül

A hagyományos Mitfahrzentrale gyakorlata azt is előrevetíti, hogy vita lesz a pénz körül, különösen ha nem minden utas jelenik meg. A közlekedési klub ezért azt javasolja, hogy közösen vegyék meg az emberek a jegyeket, vagy legalább utaltassák át a többiekkel a jegyek visszamondási díját.

A német vasút meglehetős nyugalommal fogadja az utasokat toborzó oldalak működését, annak ellenére, hogy az egyéni jegyekkel többet kereshetne. "Az autóval való konkurenciaharcban minden támogatást szívesen veszünk" - jelentette ki Achim Stauß, a DB szóvivője.

Jogilag nem is lehetne fellépni az internetes toborzás ellen, hiszen a vasúti pénztár előtti ismerkedés sem tiltott. A vasút azonban azt komolyan veszi, hogy a vonaton vett jegyeknél már nem lehet használni az együttutazási kedvezményt. Hiszen akkor minden fülke nyomban csoporttá minősítené magát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!