Eleonóra
-1 °C
2 °C

Emailjeinket is visszük magunkkal a sírba

2005.02.11. 21:58
Egy Irakban meggyilkolt tengerész családja meg akarta győzni a Yahoo internetszolgáltatót, hogy adják át halott hozzátartozójuk emailhozzáférését, és teljes postafiókját. Az óriáscég megtagadta a kérést arra hivatkozva, hogy ütközik a vállalat adatvédelmi elveivel. Magyarországon a fizetett előfizetéshez jogerős hagyatéki végzés birtokában hozzáférhet az örökös, az ingyenes szolgáltatások postafiókjaihoz azonban nem.

Justin M. Ellsworth-t tengerészt húszéves korában, 2004 november 13-án az iraki Al Anbar tartományban járőrözés közben gyilkolta meg egy országúti bomba. A halálesetet követően a család szerette volna megszerezni a teljes postafiókot, a levelekkel együtt. "Emlékezni akarok rá a szavain keresztül. Tudom, hogy azt tette, amiről azt gondolta, hogy meg kell tennie, és ezt szeretném megőrizni. Ez az utolsó dolog a fiamtól" - nyilatkozta John Ellsworth, Justin édesapja.

A Yahoo nem adja ki

A hozzáférés jelszava nélkül azonban a szolgáltató újra és újra visszautasította az Ellsworth család kérését. Arra hivatkoztak, hogy a szerződési feltételek elfogadásával a regisztrációkor minden felhasználó beleegyezik, hogy a felhasználói azonosítóhoz és ahhoz tartozó tartalmakhoz való jogok halál esetén megszűnnek. A Yahoo adatvédelmi elveinek megfelelően minden olyan hozzáférést megsemmisítenek kilencven nap után, amely inaktív, vagyis a tulajdonosa kilencven napig nem lép be. "Együtt érzünk a családdal, de nem lehet átruházni a Yahoo-azonosítót, és a hozzá tartozó tartalmakat sem" - fogalmaztak.

Ha ingyenes, akkor nem ruházható át, ha fizetős, akkor igen

Az ingyenes emailszolgáltatások esetében Magyarországon is ez a helyzet. Ha nem használják a postafiókot, itt is megszűnik kilencven nap elteltével, továbbá az azonosító, és tartalma semmilyen esetben sem ruházható át. Erre rendszerint a regisztrációnál, a 'felhasználási elvek, feltételek' pontnál figyelmeztetik a júzereket.

Más a helyzet a fizetett előfizetéseknél. Dr. Petrányi Dóra, az Axelero vezető jogi tanácsadója az Indexnek elmondta, halálesetkor jogerős hagyatéki végzéssel az örökös átírási összeg ellenében átírathatja magára az előfizetést. Ekkor a rokon az elhunyt helyébe lép, így nem törlik az előfizetést és a tartalmát sem. A jogviszonnyal együtt a postafiók teljes tartalma a törvényes örökösé lesz.

A Chellonál is azt mondták, hogy nincs halálesetre specializált szabályuk. Ha nem jelentkezik az örökös, hogy átvenné az előfizetést halál esetén, akkor megszűnik a postafiók, minden tartalmával együtt.

Péterfalvi nem foglalkozik a halottakkal

Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman kérdésünkre elmondta, a halottak postafiókjának kérdésköre nem tartozik a hatáskörébe, ugyanis csak és kizárólag élő személynek lehet személyiségi joga. A halottat csak a kegyeleti jog illeti meg.

Lenkovics Barnabás országgyűlési biztos az Indexnek elmondta: az emailek tartalma ugyanúgy a személyes magánszféra és titokszféra része, mint bármilyen más levél, így az az örököst illeti. Az örökös ugyanis a magánszféra és titokszféra tárgyiasult elemeit örökli, függetlenül attól, hogy milyen technológiával van az rögzítve. Így ha az örökös kéri, a tartalmat ki kell adni. Az internetszolgáltatók szabályzata a törvényt nem írhatja felül, mondta az országgyűlési biztos.

Ugyanígy az örökös rendelkezik arról is, hogy nyilvánosságra hozza-e vagy megmutatja-e valakinek a leveleket. Természetesen az örökös is elkövethet ezzel kegyeletsértést, ilyenkor a többi családtag magánjogi pert indíthat. Ha az elhunyt közéleti szereplő volt, és leveleinek nyilvánosságra hozatala közérdeket sért, akkor az ügyész indíthat eljárást, vázolta a jogi helyzetet Lenkovics Barnabás.

Használja a halott ember gombját!

Aki halála előtt rendelkezni akar postafiókja sorsáról, annak érdemes letötlenie Aryeh Holzer Dead Man's Switch című programját.

Ez a szoftver, ha adott időn belül nem nullázzák le az időzítőjét, automatikusan elkezdi az előre beállított feladatait végrehajtani. A szomorú hírt közlő, előre megírt leveleket küld el, illetve megsemmisít vagy titkosít meghatározott fájlokat.

A szoftver használata azonban körültekintést igényel. Ha valaki elfeledkezik a program kikapcsolásáról, könnyen megeshet, hogy nyaralásból hazatérve kellemetlen meglepetésben lehet része: levelezőpartnerei halottnak hiszik, nehezen összegyűjtött adult anyagai pedig megsemmisültek.