Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kattintással fogyni

2006.01.15. 13:00
Az About.com portál online kutatásában az ezerötszáz válaszadó fele a súlyvesztésre tett újévi fogadalmat. A fogadkozók 42 százaléka szerint a web a legalkalmasabb eszköz a cél elérésére, ők online fogyókúracsoportokhoz csatlakoznak, diétaszájtokat böngésznek, és kalóriát számlálnak a neten.

A huszonöt éves Kata minden információt online szerzett be a fogyókúrához, naponta több órát töltött a tematikus szájtokon, végül 11 kilót fogyott. "Megtaláltam azokat az embereket, akik ugyanazon mennek keresztül, mint én. Naponta levelezünk, megtanultam hogyan adagoljam az ételt, vagy hogyan olvassam az ételeken található címkéket" - mondta.

Miért jó?

Pilling Róbert, az öt kiló fogyást garantáló, öthetes online fogyókúrát szervező Házipatika.com dietetikusa az interaktivitást emeli ki az online fogyókúra előnyei közül: "A fogyókúra interaktív, a résztvevők egymással és velem is kommunikálhatnak. Van "szakértő válaszol" szolgáltatás, és fórum is, de önállóan is alakulnak kisebb csoportok, tagjaik sokáig tartják egymással a kapcsolatot. Az étrendek szakmailag megalapozottak, dietetikus állítja össze őket, tehát nem szedett-vedett, áltudományos divatdiéták. Hatféle komplett menüsorból választhatnak: ráérős, expressz, vegetáriánus, tejcukorérzékeny, cukorproblémás és glikémiás indexen alapuló diéta van".

A Házipatikán minden regisztrálónak személyes adattáblázata van, amelybe hétről hétre beírhatja eredményeit. A program automatikusan kiszámolja az aktuális testtömegindexet (BMI-t), és grafikont is rajzol. "A felvitt adatokból készült anonim összesítést mindenki megnézheti egy oldalon, ahol hétről hétre követheti, hogyan fogynak a többiek, mennyi az összes fogyás" - magyarázza Pilling Róbert.

A Mindmegette.hu, online receptgyűjtő oldal szerkesztője, Zimre Krisztina szerint is a közösség élménye az online fogyókúra előnye. "Van fórumunk, ahol a fogyókúrázók egymást támogatják, akár lelkileg, akár ötletekkel, sorstársakra találnak. Ilyen a Mérce is, ahol fogyókúrás naplót vezethetnek, ezenkívül receptnaptárat biztosítunk a diétázóknak, amelyből ötleteket meríthetnek."

Nagy egészségügyi kockázat

A túlsúly kellemetlen nyáron, ha fürdőruhát kell felvenni, de ennél nagyobb probléma, hogy az egyik legnagyobb veszélyt jelenti egészségünkre. Az Egészségügyi Világszervezet 2005-ös éves közgyűlésén elhangzott, hogy az egészségkárosító hatásokat figyelembe véve a 21. században az elhízottság lesz az a fő veszély, ami a 20. században a dohányzás volt. A túlsúly két-háromszorosára emeli a cukorbetegség, a magas vérnyomás kockázatát, és növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések és egyes daganatos betegségek esélyét.

Dr. Zajkás Gábor, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-helyettese az Indexnek elmondta, hogy a legutóbbi, 2003-as adatfelvétel szerint Magyarországon a férfiaknál és a nőknél is egyötöd az elhízottak aránya, ezenfelül a férfiak 42, a nők 31 százaléka túlsúlyos. Egészségügyi értelemben elhízottnak nevezik azokat, akik testtömegindexe 30 feletti, túlsúlyosnak a 25-30 közötti értékkel rendelkezőket hívják. Az Egyesült Államok lakosságának adatai még a mieinknél is rosszabbak, az amerikaiak 64 százaléka túlsúlyos, és további 30 százalékuk esik az elhízott kategóriába. A Házipatika fogyókúrás programján hat-nyolcezren vesznek részt, a regisztrálók 85 százaléka nő, a férfiak rendszerint a feleségük unszolására neveznek be.

A NAASO, az elhízás kutatásával foglalkozó amerikai egyesület kutatása szerint az online vagy emailes tanácsadás ugyanolyan hatásos lehet, mint a személyes konzultáció egy dietetikussal. A NAASO (North American Association for the Study of Obesity Research) 255 egészséges, ám túlsúlyos személyt vizsgált. A kutatás vezetői két csoportba osztották a kísérleti személyeket, az egyik csoport személyes konzultációval diétázott, a másik csoport online próbálkozott. Másfél évvel a kutatás kezdete után a két csoport közel azonos átlagos súlycsökkenést ért el.

Nincs kontroll

Zajkás Gábor szerint a személyes konzultációval segített fogyókúra azért jobb a webes változatnál, mert nagyobb a kudarctól való félelem. "Kutatások bizonyítják, hogy az elfogyasztott adagokat 25-30 százalékkal kisebbre becslik a diétázók, a mozgás mennyiségét viszont rendszerint felnagyítják. Egy személyes találkozó azért jobb, mert a dietetikus látja, hogy van-e változás, vagy meg is mérheti a diétázót. Virtuálisan nem olyan erőteljes a kontroll" - mondja a főigazgató-helyettes. A kontroll hiánya mellett az online fogyókúra hátránya az is, hogy internet-hozzáférés kell hozzá.

Fogyiblogok

A Diétás Nővérek blog írója szerint nincs igazán jó magyar nyelvű fogyókúraszájt, ő diétája idején csak a kalóriatáblázatokat használta az oldalakon. Mégis a web segítségével fogyott le. "Szerintem a blog az elég nagy nyilvanosságot jelent ahhoz, hogy ellássa az ellenőrző funkciót. Egyébként meg hiába feddik meg az embert, az élőben se működik" - érvelt a személyes konzultáció ellen.

A 181 kg súlyú kaliforniai Steve Vaughtnak is blogot ír. Miután megelégelte, hogy kövér, 2005 áprilisában kilépett San Siegó-i otthonának ajtaján, és elindult New Yorkba. Gyalog. Miközben átsétál az Egyesült Államokon, megpróbáltatásait a TheFatManWalking.com oldalon publikálja. Mottója: "Keresztül Amerikán, hogy lefogyjak, és visszanyerjem az életem!" Steve az elmúlt nyolc hónapban megtette az út felét, január második hetében az illionis-i Greenville-nál tart.