Márk
13 °C
28 °C

Hazavágta a pontos időt a D-Link

2006.04.14. 16:00
A hálózati eszközöket gyártó német D-Link legújabb termékei leterhelték az internetes időszervereket, amelyek többek között azért felelősek, hogy kutatóközpontok, kormányzati szervek és vállalatok számítógépein automatikusan beállítsák a pontos időt.

A dániai időszervert üzemeltető Poul-Henning Kamp 2005 augusztusában azt vette észre, hogy hirtelen jelentősen megnőtt a hálózati forgalma. Először azt hitte, hogy vírusok vagy hekkerek támadták meg a számítógépét, nemsokára azonban kiderült, hogy a D-Link hálózati eszközei okoztak problémát. A német gyártó huszonöt új vezetékes és vezeték nélküli terméke úgy van beállítva, hogy saját óráját időnként szinkronizálja egy internetre kötött atomórával, írta a BBC.

Idő van

Az időszerverek szűk felhasználói körük miatt nem igényelnek nagy sávszélességű elérést, viszont igen fontosak az internet megbízható működéséhez. Például az Ebay sem s rendszergazdák által több-kevésbé pontosan beállított órák alapján dönti el, hogy az aukcióján ki licitált utolsóként; minden lépésnél az időszerverek pontos adatait veszik csak figyelembe. A dániai szerver kétezer helyi szervezetet szolgál ki, többek között a dán rendőrség használja, amikor számítógépes bűncselekmények lépéseinek a sorrendjét állapítják meg a nyomozók.

Amikor váratlanul több millió eszköz kezdte lekérdezni a pontos időt, a szerverek nem tudtak megbirkózni a terheléssel, és jelentősen megnőtt a szolgáltatás fenntartási költsége is, ami a nonprofit üzemeltetőknek további gondot okozott. A probléma világszerte ötven időszervert érint, és a felhasználók között hadseregek, neves kutatóközpontok és különféle kormányzati szervezetek is megtalálhatók.

Pénz van?

Kamp szerint elfogadható megoldás lenne, ha a D-Link törölné az eszközökből a nyilvános időszerverek listáját, és csak saját szervert használna. Mivel hosszú ideig nem született megoldás, Kamp nyílt levélben fogalmazta meg a problémát. Információink szerint a D-Link most megpróbálja helyrehozni a hibát, és már eltávolították azt a weboldalt, amely az időszerverek listáját tartalmazta. Mivel nem valószínű, hogy a D-Link az összes eszközén le tudja cserélni a szoftvert, Kamp arra számít, hogy a D-Link kifizeti a költségeinek egy részét.