Hella
16 °C
28 °C

Nyílt forráskódú kávézó

2001.07.18. 20:07
A San Franciscó-i DNA Lounge cyberpunk mulató különös ismertetőjegye, hogy a Netscape böngésző egyik írója hozta létre.
Két év után újra kinyitott San Francisco egyik legnépszerűbb mulatóhelye, a DNA Lounge. A helyi fiatalság és a rendfenntartó szervek nagy örömmel fogadták az eseményt. A DNS Henyebár megújult formájában igazi cyberpunk találkozóhellyé vált - ebben valószínűleg közrejátszott, hogy a tulajdonos, Jamie Zawinski a Netscape egykori programozója.

A vég és a kezdet

Jamie Zawinski
Jól tette
Zawinski 1999 áprilisában egy kiváló döntést hozott: kilépett az AOL tulajdonába került Netscape-től, eladta részvényopcióját, és megvásárolt egy lerobbant mulatót San Francisco SOMA nevű kerületében.

A Mozilla program révén (amelyből szintén kilépett) Jamie Zawinski egyike volt azoknak, akik az internetet hozzásegítették, hogy azzá legyen, ami lett. Zawinski a kilencvenes évek elején a Mosaic Communications Corporation húszfős stábja révén került be a böngésző-bizniszbe, részt vett a Netscape első unixos verziójának fejlesztésében, a Netscape Mail és News klienseinek írásában. Zawinski távozása szinte pontosan egy évvel azután következett be, hogy a Netscape nyílttá tette forráskódját - és mintegy másfél évvel azelőtt, hogy a Netscape 6 bemutatkozott volna.

A cyberpunkok be akarnak menni
A nagy sajtóvisszhangot okozó döntést a böngészőguru azzal indokolta, hogy a Netscape már nem az, ami volt - főleg amiatt, hogy amikor 1998 elején a vállalat ráébredt, hogy elveszíti a Microsoft Internet Explorerével vívott böngészőháborút, hibás stratégiát követve, a Netscape 4.5 fejlesztésébe fogott, ahelyett hogy a későbbi Netscape 6-os lelkét jelentő új Mozilla motor fejlesztésére fordították volna erőforrásaikat. Zawinski nyilatkozatában kifejtette - az eredeti Mosaic-csapatból már csak öten maradtak, és hogy lélekben nem a Netscape-től távozik, hanem az AOL-tól, de onnan vidáman.

Még a tőzsdei bukás előtt hagyta maga mögött az információtechnológiai ipart a vendéglátásért.

Napló és alaprajz

Zawinski elhagyta a kilátástalan kódolást, és egy nyílt forráskódú kávézó létrehozásába fogott. A kétéves tatarozás minden napját online naplóban rögzítette - az italárusítási engedély beszerzésétől kezdve a helyi szabályoknak megfelelő forróvizes klotyók kiépítéséig -, amely a hely neve alapján a vicces DNS-térképezés (DNA Sequencing) nevet kapta.

Hit any key to continue
A DNA Lounge weboldalán elérhető a helység alaprajza (régi és új), a hang és fénytechnika aprólékos és tételes leírása. Az internetező közönség pár tucat webkamerán tekintheti meg a henyebárban folyó mulatozást (Hé, Lloyd, emitt van egy a DJ pult felett is!) - az utókor kedvéért performansz-archívum is van. Ugyancsak megtekinthetők a klub szóróanyagai.

A DNA Lounge a leírások szerint a valóságban is egy cyberpunk érzelmű hely - vagyis sötét, drótos. A sarkokban pirinyó terminálokon keresztül lehet böngészni, e-mailezni, a többi vendéget chaten keresztül zaklatni - ezekhez Zawinski írta a szoftvert, naná, hogy letölthető a forrásuk.

Zawinski szerencsés ember, ha időzítésről van szó. Míg az általa létrehozott vendéglátóegység egy évvel korábban még öltönyös dotkom-juppikat vonzott volna, a DNA Lounge ma az a hely, ahol szakállas emberek találkoznak japán Elvis-imitátorokkal.