József, Bánk
-6 °C
0 °C

Késhet az ékezetes domainnevek bevezetése

2004.02.13. 16:20
Az .info domainnevek regisztrációját végző Afilias hivatalosan bejelentette, hogy a német ékezetes domanneveket csak március 16-tól lehet majd használni.
Különböző böngészőprogramokkal végzett tesztek után derült fény arra, hogy az Internet Explorer (IE) használata esetén például a 'müller.info' és a 'möller.info' címek ugyanazt a bináris eredményt hozzák.

A DNS-lekérések regisztrálása esetén viszont alapvető feltétel az egyértelmű azonosítás, különben zavarokat okozhat a nemzetközi karakterkészletet használó címek (Internationalized Domain Names, IDN) használata. Az ékezetes címek bevezetését eredetileg 26-ra tűzték ki.

Nem IDN-kompatibilis

Az Afilias közleményében alaposan körülírja a talált problémákat, amelyeket 'nem IDN-kompatibilis böngészőkkel' végeztek. Alapvetően ez a fogalom az IE-t takarja.

Az már korábban ismert volt, hogy nehézségek vannak az ékezetes domainnevekkel. De amíg a Netscape a 7.1-es, a Mozilla a 1.4-es az Opera pedig a 7-es változattól helyesen értelmezi az alkalmazott szabványt, az IE esetében néhány nyelvi kivitelnél problémák jelentkezhetnek.

A jelek szerint nem hozott megoldást az Afilias eredetileg általános gyógyírként beharangozott 'Magic Tool' pluginje sem. Az IDN kritikusai arra emlékeztetnek, hogy az ékezetes címek bevezetése bizonyosan problémákkal, és megnövekedett support igénnyel jár majd.