Hermina
15 °C
27 °C

Újra sokba kerülnek a domainnevek

2004.03.01. 14:22
A .com-ra végződő domainnevek iránti, több mint három évig tartó gyér érdeklődés és kereslet után újra tekintélyes árakra számíthatnak, akik mostanában vásárolnak domainnevet, írja a New York Times. A lap a Domain Name Journal adataira hivatkozva közli, hogy az olyan domainek, mint a Truck.com vagy Beef.com jelenleg százezer dolláros áron (körülbelül húsz és félmillió forintnak megfelelő összegért) vásárolhatók meg, míg például a Men.com társkeresőoldal vagy a pornográf tartalmakat árusító Whitehouse.com domain ára dollármilliós nagyságrendekre rúg.
Az emelkedő árak nem csupán a domainneveket árusító cégek számára jövedelmezőek, hanem a felhasználókat kiszolgáló iparágak résztvevői számára is. A New York Times szerint a vásárló nem lesz elégedetlen a drágább domainnév miatt, ugyanis befektetése kifizetődik az ágazat fejlődésével.

Ben Turner, a Verisign cég alelnöke szerint a domainnévárak emelkedése múlt ősszel kezdődött. Ez a vállalat foglalkozik a .com és .net végződésű domainnevek értékesítésével és ők dönetenek arról is, hogy a nevekhez rendelt IP-címek mely vásárlónak jutnak. 2003 utolsó negyedében a Verisign által kezelt domainek száma 1,7 millióról 30,4 millióra nőtt.

Egy év alatt fellendült a piac

A webcímek ára a viszonteladási piacon átlagosan 24 ezer dollárt tesz ki, amely összeg majdnem duplája a 2003 utolsó negyedévinek. "A magas piaci értékkel és jelentős forgalommal bíró domainneveket jelenleg már százezres nagyságrendű összegekért lehet eladni, míg egy éve jó, ha húszezret adtak érte" - mondta Ben Turner az egyre prosperáló piaci viszonyokat elemezve.

A Verisign cég eladással foglalkozó szájtján, a GreatDomains.com-on múlt héten a Smoking.com ötszázezer, a Mr.com háromszázötvenezer és az Americans.com százötvenezer dollárért kelt el.

A Google a domainpiacon

Az online értékesítési piac folyamatosan terjeszkedik, és mára már a kisebb cégek is felismerik, hogy a nagyobb internetes keresőkön, mint a Google és a Yahoo elhelyezett hirdetésekkel érik el legolcsóbban ügyfeleiket. A reklámok mellett a Google a DomainPark elnevezésű szolgáltatásával is növeli a domainnév-tulajdonosok bevételét. A regisztrált tulajdonosok átadják a Google-nak a domaint, amely aztán hirdetési célokra használja fel azt. Például ha valaki begépeli az airlinetickets.com URL-t (amelyhez egyébként nem tartozik weboldal) a keresőbe, a Google szöveges hirdetéseket ad ki találatként. Azoknak a domaineknek a tulajdonosai vehetik igénybe a szolgáltatást, amelyek legalább 750 ezer látogatót vonzanak havonta.

A domainnév-áremelkededési hullám eddigi legnagyobb hasznát Dan Parisi, a Whitehouse.com tulajdonosa könyvelheti el. Múlt hónapban Parisi eladásra kínálta a Whitehouse.com domainnevet, ezen keresztül érhető el a WhitehouseSex.com pornóoldal. A licit végeztével kétmillió dollárért kelt el a domainnév.