Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Fellendült a domainnevek piaca

2004.06.11. 10:56
Hatalmas az érdeklődés az orosz, arab és kínai betűkkel írt címek, valamint az országokra kiosztott végződések iránt. Az év első három hónapjában majdnem ötmillió domainnevet regisztráltak, és ezeknek a többsége létező weboldalra mutat.
Az ékezetes és egyéb nemzeti karakterek bevezetése után jelentősen bővült az internetes címek piaca, és 2004 első negyedévében több domainnevet értékesítettek, mint a dotkom fellendülés csúcsán. A Verisign legfrissebb jelentése szerint az év első három hónapjában 4,7 millió új címet regisztráltak, és március végén már 63 millió bejegyzett domainnév volt világszerte.

A Verisign szerint sokkal többen tartanak fenn aktív weboldalt, mint bármikor korábban; 2002 decemberében a domainnevek ötvenöt százaléka mutatott létező weboldalra, most azonban a címek hetvenkét százaléka.

Népszerű dotkom

A jelentésből az is kiderül, hogy a bejegyzett domainnevek negyven százaléka országkódra végződik, Németországban például a címek kilencven százaléka .de felsőszintű domain alatt fut, írta a BBC. Egyelőre kevesen választják a nemrégiben bevezetett .info és .biz végződéseket, de a .com még mindig igen népszerű - az összes regisztráció negyvenöt százaléka erre végződik.

A magyar iparági szakértők eleinte nem vártak regisztrációs rohamot a piacnyitást követően, mivel a böngészőprogramoknak csupán töredéke kezeli az ékezetes beírásokat.