Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Négyszázmilliós kártérítési per a Matávnet ellen

2001.01.16. 14:19
Több mint nyolcvan domainnév elmaradt bejegyzése miatt négyszázmillió forintos kártérítést és egymillió forintos költségének megtérítését követeli a Pointernet Kft. webdesigner cég a Matávnettől. A kérdéses domaineket a tavaly márciusi liberalizáció során igényelte a Pointernet, a kisorsolandó domainek listájára azonban egyik igénylés sem került fel.
Négyszázmillió forintos kártérítést követel egy webdesigner cég a Matávnettől. A per tárgya az a nyolcvannál is több domainnév, melyek bejegyzését a cég szerint a Matávnet elmulasztotta. A Pointernet Kft. a Matávnet egyik viszonteladóját bízta meg a nevek bejegyzésével a tavaly március 1-jei liberalizáció során.


Mint ismeretes, a magyar domainregisztrációs szabályzat tavalyi liberalizációja során március 1-jétől bárki bármilyen domainnevet igényelhetett. Mivel a kérelmek meginduló özönében számos olyan igénylés érkezett, melyben ugyanazt a domaint kérték különböző igénylők, közöttük sorsolással döntött az Internetszolgáltatók Tanácsa. Amennyiben egy cég saját nevét vagy bejegyzett védjegyét igényelte domainként, automatikusan neki ítélték a nevet.

A nyolcvanegynéhány nevet a viszonteladó a Matávnet regisztrátori szoftverével igényelte a Pointernet részére február elején. A Matávnet elfogadta az igényléseket, és kiszámlázta az egymillió forintos regisztrációs díjat a Pointernetnek, melyet az ki is egyenlített. A domainnevek március 1-jei sorsolásán azonban a Pointernet egyetlen igénylése sem szerepelt, így a nevek többségét más cégek illetve magánszemélyek kapták.


Mint kiderült, a Matávnet elmulasztotta a Pointernet által igényelt neveket felírni a sorsolási listára. Amikor a cég képviselői megkeresték, a Matávnet illetékese arra hivatkozott, hogy a szolgáltató egyfelől nem támogatja a domainbrókeri tevékenységet, másfelől pedig technikai hiba történt a nevek kérelmezése során, ezért nem állt módjukban felvenni a listára az igényléseket.

Az igényelt domainnevek nagy része valóban más cégek neve (Csemege, Hilton, Glaxo), illetve ismert márkanév (Baileys, Camel, Caterpillar) volt, a liberalizált szabályzat azonban nem tiltotta az ilyen nevek regisztrációját. A sorsoláson a nevek többségét más cégek illetve magánszemélyek kapták meg, ellenük egyébként azóta számos esetben panaszt tett a nevek jogos tulajdonosa.

A március elsejével kért domainnevek esetében akkor is ki kellett fizetnie az igénylőnek a regisztrációs díjat, ha a domaint végül nem ő kapta a sorsoláson. A Pointernetnek azonban esélye sem volt egyik névre sem, hiszen igénylései közül egyik sem került fel a kisorsolandók listájára. A cég 2000. áprilisában indított perében a domainregisztráció egymillió forintos díján kívül négyszázmillió forintos kártérítést is követel a Matávnettől. Kőhalmi Péter, a Pointernet ügyvezetője megerősítette információinkat, azonban nem kívánta kommentálni az ügyet. Pohly Ferenc, a Matávnet kommunikációs igazgatója megkeresésünkre nem nyilatkozott az ügyben. A perben az első tárgyalást idén április végére tűzték ki.  • Vennék
  • Hírek