Ágnes
-1 °C
2 °C

Eltérített uniós elnökségi domének

2006.02.20. 15:05
Szemfüles doménkalózok tették rá a kezüket féltucat uniós tagállam jövőbeli soros elnöki oldalának internetes címére. Csehország, Svédország, Spanyolország, Belgium és Szlovákia mellett Magyarország is meglepve pisloghat most. A magyar eu2011.hu cím bejegyzőjét még nem kereste meg senki.

A jövőbeli uniós elnökséget adó tagállamok közül több elmulasztotta bejegyeztetni a megfelelő internetes címet, így évekkel a poszt betöltése előtt illetéktelenek szerezték meg a doménneveket. Az országok sorrendje az EU honlapján tanulmányozható.

A hét végén brüsszeli diplomáciai források arra mutattak rá, hogy Csehország, Svédország, Spanyolország, Belgium, Szlovákia és Magyarország kormányainak idejében meg kell tenniük a szükséges jogi lépéseket az elvesztett címek visszaszerzésére.

Hagyományosan képzik

A soros elnöki tisztet fél-fél évre betöltő uniós tagállamok saját honlapot rendeznek be, melynek internetes címe hagyományosan az eu előtagból, a megfelelő évszámból és az országra utaló végződésből áll össze. Például a jelenleg elnöklő Ausztria esetében ez a www.eu2006.at.

A bécsi illetékesek azonban már a januárjában kezdődött elnökség előtt jó két évvel lefoglalták a címet, válaszolta az APA hírügynökség kérdésére a brüsszeli állandó osztrák képviselet illetékese.

Közel sem biztos, hogy 2011-ben lesz Magyarország az EU soros elnöke, véli a vitatott magyar doménnevet, a www.eu2011.hu-t bejegyző Rácz Péter. Mint lapunknak elmondta, pontos elképzelései nincsen a címmel kapcsolatban. Nem gondol pénzszerzésre, csupán viccből védette le. Eddig különben még senki nem kereste meg a címmel kapcsolatban, mondta a fiatalember.

Nem volt kifogás

Azt akarta megmutatni 2500 forintos befektetéssel, hogy milyen szerencsétlenkedés megy, ha internetről és unióról van szó. Nyilván az illetékesek a következő 10 év beosztásának decemberi eldöntése előtt tudták, hogy fel kell készülniük, mégsem tettek semmit, mondta Rácz Péter.

Az eu2011.hu két hétig állt decemberben az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) várólistáján, és senki nem emelt ellene kifogást. Rácz Péter úgy véli: ha jól értette a bejegyzési feltételeket, ekkor kellett volna valakinek szólnia, ha nem tetszik neki az igénylés.

A jövőbeli elnökségi oldal birtokosa szerint mostantól kezdve csak akkor ragadhatják el tőle a címet, ha védjegybitorlást követne el. Erre azonban vigyáz, így csak a korábbi tagállami honlapok logóját tárolja az oldalon.

Nem vehetik el

Verebics János internetjogi szakértő nem hiszi, hogy a domain jelenlegi használójától jogi eszközzel el lehetne vagy kellene venni a nevet, de azt sem, hogy az elhappolástól összedőlne a világ. A regisztráció jogszerűen ment végbe, a jelenlegi használat korrektnek tűnik. Az egységesülő kormányzati domainhasználat egyre inkább, egyébként helyesen a .gov.hu subdomain alá szeretné "beterelni" az oldalakat.

Mivel megnyílott a .eu alá történő regisztráció lehetősége, a szakértő feltételezi, hogy a nemzeti elnökségi oldalak is valószínűleg átkerülnek oda. Mindezt annak ellenére, hogy az "intézményi" védett nevek között ezek még nem szerepelnek. Az tehát, hogy milyen domain alatt lesz "élő" majd a magyar elnökségi oldal, öt év távlatából még nem ledöntött, az idáig kialakult szokást legalábbis törvénnyé senki sem emelte, emlékeztetett Verebics János.

Mehet, amíg nem jogsértő

Más a helyzet, ha az oldal neve és tartalma nincs szinkronban. A sokszor emlegetett pornón kívül sok minden okozhatja a névhasználat megtévesztőségét, vagy direkt jogellenességét. Ilyenkor van lehetőség a jogi fellépésre (választott bíróság, regisztrációs döntnöki eljárásra, adott esetben a rendes bírósági útra. Verebics János szerint viszont a jelenlegi állapot nem adhat okot jogi fellépésre.

Arra egyébként volt már példa a magyar kormányzati domainregisztrációban, hogy létező, jogszerűen használt nevet megvettek a használatótól (ihm.hu), vagy, mert a használó nem adta (pm.hu), a minisztérium használja teljes kiirással (penzugyminiszterium.hu) vagy eltérő írásmóddal ennen rövidítését (p-m.hu), egyébként mindkettő átirányít a http://www1.pm.gov.hu/ oldalra, sorolta a szakértő.

Tehát, ha nagyon kell ez a név, van jogszerű útja is megszerzésnek. Azt egyébként tapasztalta, hogy EU és internet ügyben nagy bénázások lennének, jegyezte meg Verebics Jénos, aki sajét bevallása szerint az .eu TLD bevezetése kapcsán nagyobb cirkuszokra számított.

Van másik

Az Index a lefoglalt domén problémájával megkereste az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot (IHM), illetve a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH). Az IHM-ben a mulasztásról tőlünk hallottak először, a MeH-ből pedig közel egy hét alatt sem tudtunk érdemi hozzászólást előcsalogatni.

Az IHM kommunikációs irodájában azt közölték, hogy az elnökségi cím ügyével nem szembesültek, mert egyrészt nem a tárca, hanem az illetékes kormányzati szervek feladata a doménnevek igénylése és bejegyzése, másrészt nincsen tudomásuk arról, hogy bármilyen uniós szintű koordináció vagy kötelezettségvállalás történt az elnökségi feladatokat ellátó tagállamok egységes doménneveinek megszerzése érdekében.

A kérdéseinkre válaszoló minisztériumi illetékes azt feltételezte, hogy az illusztrációként általunk felsorolt négy internetes cím (www.eu2006.at, www.eu2002.dk, www.eu2001.se és www.eu2003.gr) a "tagállamok webmestereinek" hallgatólagos és önkéntes megállapodása miatt lett egységes.

Az IHM szerint ha mégis lenne hasonló megállapodás a címekről, a vitás doménnevek ügyében illetékes ISZT döntőbizottsága előtt megtámadható a cím bejegyzése. Ha ez nem sikerül, akkor alternatív lehetőségként felmerül a www.eu2010.gov.hu (pedig az évszám 2011) vagy a .eu alatti bejegyzés.

Az IHM a továbbiakban arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság Magyarország számára fenntartotta a www.europaielnokseg.eu és a kapcsolódó doméneket.

Mások korábban elbukták

A 2009-ben sorra kerülő Csehországnak már tavaly rá kellett döbbennie, hogy a megfelelő internetes címet valakik már lefoglalták. Hasonló problémával szembesülhet a 2007 és 2008 során következő Portugália, Szlovénia és Franciaország is, mivel ezek az országok sem védették le a megfelelő címeiket.

Az illetékes brüsszeli szakértők a munkacsoportjuk múlt heti ülésén emiatt szükségesnek látták az országok riadóztatását. Ha a jelenlegi hagyományt nem tudják folytatni, a jövőbeli soros elnökségek honlapjait az új .eu domain alá kerülhetnek, vetette fel egy diplomata az APA kérdésére.

Korábban is voltak már gondok az EU-s címekkel. Az olasz kormány 2003-ban szégyenszemre a www.ueitalia2003.it címet volt kénytelen használni, mivel a kézenfekvő alternatívára olyan anarchista csoportok tették rá a kezüket, akiket nem tudtak rábírni a cím átadására.