Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Karcsúsodik az eDonkey

2005.06.05. 12:47
Sem kémprogramok, sem reklámprogramok nincsenek az eDonkey új ingyenes verziójában, miután a fejlesztő a fájlcserélő alkalmazás népszerűségének csökkenése miatt minden kéretlen szoftvert kivett belőle.

Az eDonkey korábbi ingyenesen letölthető változata négyféle adware-t, vagyis hirdetéseket megjelenítő programot tartalmazott. Bár a Webhancer, GloPhone, Web Search Toolbar és a New.net telepítését a felhasználó a fejlesztő szerint letilthatta, az eDonkey-ról az terjedt el, hogy kártékony szoftverekkel van tele.

Ehhez hozzájárult az is, hogy a letöltéseket kínáló Download.com áprilisban eltávolította az eDonkey-t a P2P-kliensek listájáról, azt állítva, hogy a Webhancer hirdetőprogram annak ellenére felkerült a tesztszámítógépre, hogy telepítéskor minden adware-t letiltottak, írta a Slyck.com.

eDonkey light

A MetaMachine cég, az eDonkey fejlesztője bejelentette, hogy kikerül minden más gyártótól származó szoftver az eDonkey-csomagból. Hirdetések helyett a cég abból számít bevételre, hogy nagy forgalmú szájtokon helyez el linkeket a saját oldalára, hogy a program fizetős verziójához csalogassa a felhasználókat. Ehhez a változathoz online segítségnyújtás illetve ingyenes frissítés is jár, és bannerek sincsenek benne.

A Download.com-ról azóta újra letölthető a most már más programoktól mentes eDonkey, mely a Slyck.com szerint így talán újra felveheti a versenyt riválisával, a nyílt forráskódú eMule fájlcserélőklienssel. Ez utóbbi az eDonkey ED2K hálózata mellett a Source Exchange, és a Kad P2P-network összekapcsolásával alakít egy hálózatot.