Dezső
14 °C
27 °C

Kétszáz megabites DSL készül

2004.06.15. 16:05
A Texas Instruments által kifejlesztett Uni-DSL technológiával a távközlési cégek többszörösére növelhetik a vonalak sávszélességét. A kétszáz megabites hálózat elég nagy sebességű a HDTV képminőségű tévécsatornák jeleinek továbbítására, és a távközlési cégek új multimédiás szolgáltatásokat is indíthatnak.
A chipgyártó Texas Instruments hétfőn mutatta be az Uni-DSL technológiát, amely kompatibilis a jelenleg általánosan elterjedt ADSL és a nagysebességű VDSL technológiákkal, viszont bizonyos körülmények között sokkal gyorsabb azoknál. A VDSL elsősorban az ázsiai nagyvárosokban elterjedt.

Mindent egybe

Az ADSL letöltési sebessége öt-hat kilométeres távolságban legfeljebb nyolc megabit lehet, a VDSL nyolcszáz méteres távolság esetén ötvenkét megabites sávszélességet garantál, az Uni-DSL azonban kétszáz megabites is lehet, írta a ZDNet. Az Uni-DSL sebességét persze nagyban meghatározza az ügyfél és a központ közötti távolság, viszont a szolgáltató számára roppant előnyös lehet, hogy ugyanazzal az eszközzel különböző sávszélességű hálózatokat kezelhetnek.

A ZDNet szerint a Texas Instruments eszköze azért is fontos lehet a távközlési cégek számára, mert a segítségével a szélessávú internetelérés biztosítása mellett tévéműsorokat is tudnak sugározni, és így felvehetik a versenyt a konkurens kábeltársaságokkal, amelyek már régóta képesek ugyanerre.

Csak egy maradhat? A Texas Instruments jelenleg az iparági szabványokkal foglalkozó testület segítségével szeretné elérni az Uni-DSL technológia szabványosítását, és együtt dolgozik velük azon, hogy az újonnan felbukkanó technológiák - például a VDSL2 - bizonyos funkciói a chipjeibe kerüljenek.

"Azt szeretnénk, hogy a mi változatunk legyen a szabványos, és együttműködünk a VSDL2 szabvány kifejlesztésén dolgozó emberekkel, hogy az eszközeinkkel támogatni tudjuk a technológiájukat" - mondta Pete Chow, a Texas Instruments vezető fejlesztője.

Az új chipek várhatóan jövő év végén jelennek meg, az arra épülő termékek piacra kerülése azonban csak 2006-ban várható.