Friderika
13 °C
29 °C

Dublab.com - virtuálkomunna Los Angelesből

2000.10.03. 21:47
Now playing: Soluz. Amikor megláttam a monitor bal felső sarkában a kis kék bannert, még fogalmam sem volt arról, hogy pár perc múlva széles vigyorral a képemen táncolok majd a számítógép előtt egy gyönyörű Los Angeles-i DJ-lány zenéjére, aki úgy pakolja Aritha Franklinre a valaha hallott legcsúszósabb downtempo ütemeket, hogy az ember otthona pillanatok alatt hajlamossá válik átalakulni valamely nyugati parti hacienda pálmafákkal övezett kerti medencepartjává, ahonnan nem igazán akaródzik menni már sehová.
A weboldal, ahonnan a hangok és a képek jöttek, a dublab.com volt. A huszonnégy órában sugárzó adó mögött egy amerikai DJ- és művészkollektíva áll, melynek tagjai fáradhatatlanul azon munkálkodnak, hogy nekünk jó kedvünk legyen. A dublab nem hagyományos rádióállomás. Zenét sugároznak éjjel-nappal, amit a west coast underground klubjaiban eltöltött évek alatt megedződött helyi lemezmágusok nyomnak, akik saját bevallásuk szerint olyan helyet igyekeztek teremteni a világhálón, ahol ,,azok a látogatók kommunikálhatnak egymással, akik szeretik a jó zenéket és a kultúrát, ami a jó zenékre épül."

,,Ez a site nagyon addiktív" - állapította meg később teljesen fölöslegesen Guru Mathar, aki a nevezetes ,,summer of love" idején végigbulizta az összes brit rave partit Manchestertől Londonig és vissza, de jelenleg Kairóban él, ahol fúj a szél és iszonyú a hőség.

Hasonló arcokkal találkozni nem nagy kunszt a dublab világában, ahol minden élő és interaktív: élvezhető képminőséget produkáló surestream-vonalon webkamerák közvetítik a DJ-szetteket L.A. belvárosából. Közben a haverok - mert a dublab nagyon hamar azzá tesz mindenkit - külön kis ablakban chatelhetnek, dumálhatnak a DJ-vel és a többi, magukat kollektíve ,,labrats"-nek nevező média arccal, akik olyan őszintén küldik szét a világba a legkomolyabb vibe-okat, ahogy ez a Madonna nevű asszony, meg a többi gőgös gúnár akkor sem tudnák, ha maga Jézus Krisztus rázná össze helyettük legújabb stúdióalbumukat.

A dublab művészei igazi online-közösséget teremtettek. Weboldaluk semmiben sem hasonlít a többi internetes fórum cyberterére, ahol lehet ugyan valamiféle virtuális kommunikációt folytatni emberekkel, de ezeken a site-okon többnyire káosz uralkodik, amit csak egy belső cenzor, az írásfolyam medrének egyengetésére szerződtetett moderátor enyhíthet. A dublaben nincs ilyen. A zene és a közös gondolatok terelgetik a társalgást. A site az élő audio- és videosugárzáson kívül levelezőlistát, a labratek által válogatott naponta frissülő lemezajánlót és meggyőző linkgyűjteményt kínál, ahol megtalálhatjuk a legprogresszívebb fiatal webdizájn-brigádokat, garffitiművészeket, és underground lemezkiadókat.

A dublab egy addiktív site - mondta a guru, és nagyon igaza volt. Utoljára akkor éreztem ehhez fogható késztetést spontán bulizásra, amikor kilencvenvalahányban a Teréz körúton, a hajdani Underground Caféban hajnali kettő körül a Palika feltette a ,,rock da funky beat" című számot, mi pedig erre széttoltuk az asztalokat és haladéktalanul táncra perdültünk széles jókedvünkben.