Árpád
-2 °C
4 °C

Dublab.com - virtuálkomunna Los Angelesből

2000.10.03. 21:47
Now playing: Soluz. Amikor megláttam a monitor bal felső sarkában a kis kék bannert, még fogalmam sem volt arról, hogy pár perc múlva széles vigyorral a képemen táncolok majd a számítógép előtt egy gyönyörű Los Angeles-i DJ-lány zenéjére, aki úgy pakolja Aritha Franklinre a valaha hallott legcsúszósabb downtempo ütemeket, hogy az ember otthona pillanatok alatt hajlamossá válik átalakulni valamely nyugati parti hacienda pálmafákkal övezett kerti medencepartjává, ahonnan nem igazán akaródzik menni már sehová.
A weboldal, ahonnan a hangok és a képek jöttek, a dublab.com volt. A huszonnégy órában sugárzó adó mögött egy amerikai DJ- és művészkollektíva áll, melynek tagjai fáradhatatlanul azon munkálkodnak, hogy nekünk jó kedvünk legyen. A dublab nem hagyományos rádióállomás. Zenét sugároznak éjjel-nappal, amit a west coast underground klubjaiban eltöltött évek alatt megedződött helyi lemezmágusok nyomnak, akik saját bevallásuk szerint olyan helyet igyekeztek teremteni a világhálón, ahol ,,azok a látogatók kommunikálhatnak egymással, akik szeretik a jó zenéket és a kultúrát, ami a jó zenékre épül."

,,Ez a site nagyon addiktív" - állapította meg később teljesen fölöslegesen Guru Mathar, aki a nevezetes ,,summer of love" idején végigbulizta az összes brit rave partit Manchestertől Londonig és vissza, de jelenleg Kairóban él, ahol fúj a szél és iszonyú a hőség.

Hasonló arcokkal találkozni nem nagy kunszt a dublab világában, ahol minden élő és interaktív: élvezhető képminőséget produkáló surestream-vonalon webkamerák közvetítik a DJ-szetteket L.A. belvárosából. Közben a haverok - mert a dublab nagyon hamar azzá tesz mindenkit - külön kis ablakban chatelhetnek, dumálhatnak a DJ-vel és a többi, magukat kollektíve ,,labrats"-nek nevező média arccal, akik olyan őszintén küldik szét a világba a legkomolyabb vibe-okat, ahogy ez a Madonna nevű asszony, meg a többi gőgös gúnár akkor sem tudnák, ha maga Jézus Krisztus rázná össze helyettük legújabb stúdióalbumukat.

A dublab művészei igazi online-közösséget teremtettek. Weboldaluk semmiben sem hasonlít a többi internetes fórum cyberterére, ahol lehet ugyan valamiféle virtuális kommunikációt folytatni emberekkel, de ezeken a site-okon többnyire káosz uralkodik, amit csak egy belső cenzor, az írásfolyam medrének egyengetésére szerződtetett moderátor enyhíthet. A dublaben nincs ilyen. A zene és a közös gondolatok terelgetik a társalgást. A site az élő audio- és videosugárzáson kívül levelezőlistát, a labratek által válogatott naponta frissülő lemezajánlót és meggyőző linkgyűjteményt kínál, ahol megtalálhatjuk a legprogresszívebb fiatal webdizájn-brigádokat, garffitiművészeket, és underground lemezkiadókat.

A dublab egy addiktív site - mondta a guru, és nagyon igaza volt. Utoljára akkor éreztem ehhez fogható késztetést spontán bulizásra, amikor kilencvenvalahányban a Teréz körúton, a hajdani Underground Caféban hajnali kettő körül a Palika feltette a ,,rock da funky beat" című számot, mi pedig erre széttoltuk az asztalokat és haladéktalanul táncra perdültünk széles jókedvünkben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?