Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Dzsihadisták szállják meg a Facebookot

2008.12.20. 10:40
Új internetes eszközöket használnak a szélsőségesek, hogy hatékonyabban tudják elterjeszteni a propagandájukat.

A dzsihadisták már hatékonyan használják a YouTube videomegosztót és a blogokat, hogy terjesszék a propagandájukat, és most egy szélsőséges iszlamista csoport azt tervezi, hogy a Facebookot is beveszi az eszköztárába, és elárasztja az közösségi portált.

- A Facebookot is használhatjuk, hogy harcoljunk a médiával – jegyzi meg a szélsőséges Feloja fórum egyik hozzászólója, aminek a fordítását a Jihadica.com tette közzé. - Az amerikai politikusok, például Obama is a Facebookot használta, hogy szavazatokat szerezzen – teszi hozzá az ismeretlen fórumozó.

Az Alkaidához hasonló csoportok úttörő módon használták az internetet, online képezték a tagjaikat, osztották meg ötleteiket, és így is szerveződtek. Néhány megfigyelő szerint a web 2.0-ás eszközök használatától ódzkodnak, mert miközben meg kell szervezniük a hálózatukat, távol kell tartaniuk a hatóságok ügynökeit. Csakhogy William McCant, a Jihadica.com szerzője és a West Point terrorizmusellenes központjának a vezetője arra mutatott rá, hogy a Facebook megszállása valószínűleg nem a szélsőségesek meglévő kapcsolati hálóját utánozná. A tagok inkább az ellenséges közösségeket használnák ki, és amikor közzétették a propagandájukat, megváltoztatják az identitásukat.

A Feloja szerint hét brigád működne a Facebookon. Az egyik videókat töltene fel az úgynevezett mártírjaikról, egy másik a katonai kiképzéshez szükséges anyagokat terjesztené, és bár a többségük feltehetően arab nyelven kommunikálna, lenne egy angol nyelven kampányoló csoport is.