Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kémrepülő alkatrészeit árverezték az eBayen

2002.06.03. 17:07
Az amerikai légierő vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan kerülhetett ki a hétvégén az eBay aukciós oldalra egy szállítmány érzékeny kommunikációs repülőgépalkatrész. A néhány bezúzásra szánt elektronika egy 12 éve elveszett raklapról került elő.
Az eBayen egy régiségkereskedő ajánlotta megvételre az SR-71 kémrepülőgépben, az F-16 vadászgépben, a KC-10 légi utántöltő gépeken és a nagyméretű C-5 Galaxy szállítógépben használatos alkatrészeket - írta vasárnap a Newsweek.

Civilek csak laposan vehetnék meg

Az eBayre azt követően kerültek ki az alkatrészek, hogy a kereskedő 244 dollárért Floridában egy szállítócégtől megvett egy kézbesíthetetlen küldeményt. Norb Novocin régiségkereskedő a lapnak azt állította, csak a vásárlás után vette észre, hogy a raklapra csomagolt 18 alkatrész közül 11 "D" jelzést visel, azaz teljes megsemmisítésre szánták, és civil tulajdonba csak összepréselt állapotban kerülhetnek.

Az alkatrészek egy raktáráruházban hevertek 12 éven át, miután elvesztek a Delaware állambeli Dover légibázis és egy georgiai kiszolgáló raktár közötti szállítás során. Novocin értesítette a katonai raktárt a felfedezéséről, de ott azt mondták neki, hogy nem kellenek nekik az alkatrészek, és javasolták, hogy adja el őket az eBayen.

A légierő nem tudta

Az aukciós oldalon a tétel hét napig volt kint, május 29-én zárult a licit - mondta a régiségkereskedő. Négy tételt adott el, köztük egy X-Band időjárási radar modulátort 500 dollárért és egy nagyfrekvenciás rádió áramköri kártyáját 32 dollárért. A légierőnél a Newsweek jelentkezéséig nem tudtak arról, hogy az alkatrészeket eladták.

Az esetet az OSI (Office of Special Investigations) komolyan vizsgálja - jelentette ki a Pentagonban Mike Caldwell, a légierő sajtókapcsolatokkal megbízott tisztje.

Visszakapják az alkatrészeket

A lap rámutatott, hogy az ellenségesnek tekintett államok, köztük Irán rendszeresen keres alkatrészeket az amerikai gyártású légiflottája számára. A régiségkereskedő most együttműködik a légierő OSI hivatalával, ahol megkérték, hogy az állam számára szolgáltassa vissza a katonai gépek alkatrészeit.