Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Kémrepülő alkatrészeit árverezték az eBayen

2002.06.03. 17:07
Az amerikai légierő vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan kerülhetett ki a hétvégén az eBay aukciós oldalra egy szállítmány érzékeny kommunikációs repülőgépalkatrész. A néhány bezúzásra szánt elektronika egy 12 éve elveszett raklapról került elő.
Az eBayen egy régiségkereskedő ajánlotta megvételre az SR-71 kémrepülőgépben, az F-16 vadászgépben, a KC-10 légi utántöltő gépeken és a nagyméretű C-5 Galaxy szállítógépben használatos alkatrészeket - írta vasárnap a Newsweek.

Civilek csak laposan vehetnék meg

Az eBayre azt követően kerültek ki az alkatrészek, hogy a kereskedő 244 dollárért Floridában egy szállítócégtől megvett egy kézbesíthetetlen küldeményt. Norb Novocin régiségkereskedő a lapnak azt állította, csak a vásárlás után vette észre, hogy a raklapra csomagolt 18 alkatrész közül 11 "D" jelzést visel, azaz teljes megsemmisítésre szánták, és civil tulajdonba csak összepréselt állapotban kerülhetnek.

Az alkatrészek egy raktáráruházban hevertek 12 éven át, miután elvesztek a Delaware állambeli Dover légibázis és egy georgiai kiszolgáló raktár közötti szállítás során. Novocin értesítette a katonai raktárt a felfedezéséről, de ott azt mondták neki, hogy nem kellenek nekik az alkatrészek, és javasolták, hogy adja el őket az eBayen.

A légierő nem tudta

Az aukciós oldalon a tétel hét napig volt kint, május 29-én zárult a licit - mondta a régiségkereskedő. Négy tételt adott el, köztük egy X-Band időjárási radar modulátort 500 dollárért és egy nagyfrekvenciás rádió áramköri kártyáját 32 dollárért. A légierőnél a Newsweek jelentkezéséig nem tudtak arról, hogy az alkatrészeket eladták.

Az esetet az OSI (Office of Special Investigations) komolyan vizsgálja - jelentette ki a Pentagonban Mike Caldwell, a légierő sajtókapcsolatokkal megbízott tisztje.

Visszakapják az alkatrészeket

A lap rámutatott, hogy az ellenségesnek tekintett államok, köztük Irán rendszeresen keres alkatrészeket az amerikai gyártású légiflottája számára. A régiségkereskedő most együttműködik a légierő OSI hivatalával, ahol megkérték, hogy az állam számára szolgáltassa vissza a katonai gépek alkatrészeit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!