E-benzin

2000.08.16. 13:14
Az internetes kereskedelem során már eddig is sok mindenhez hozzájuthatott a vásárolni vágyó. Élelmiszertől kezdve a legrondább giccses ébresztőórákon át egészen a ruhákig. Mégis, kisebb megdöbbenéssel fogadta a szaksajtó a Priceline.com bejelentését, miszerint ezentúl tőlük benzint is lehet venni, olcsóbban, mint a kutaknál. A piackutatók szerint néhány éven belül hatalmas tömegek vásárolhatnak majd online. Előzetes becslések szerint az Egyesült Államokban az év végére már közel öt millióan fognak interneten keresztül tankolni.
benzinrendelés a priceline.com-on
Hogyan, miként ez az első kérdés, ami felmerülhet. A Priceline honlapján adja a meg a választ: az általuk kidolgozott rendszer segítségével az interneten megvásárolt benzint egy, a felhasználó által megjelölt benzinkútnál lehet a járműbe tölteni. Ehhez először is arra van szükség, hogy a kút együttműködjön a céggel. Mindehhez új töltőállomásokat kell beállítani.

Az online vásárlás első lépéseként arra van szükség, hogy a felhasználó regisztráltassa magát. Kérik a szokásos nevet, címet, hitelkártyaszámot. Ezek után meg kell adni a gépjármű típusát, gyártási évét, besorolását. Amennyiben mindez megvan, a Priceline készít egy bankkártyákhoz hasonló kártyát és kiküldi a felhasználónak.

Ezek után lehet vásárolni, csak meg kell jelölni a kívánt mennyiséget, és azt a kutat, ahol mindezt szeretnénk betölteni. A kutak szerencsére már most is versenyeznek a vásárlókért, például minden kártyás vásárlónak ingyen kávét adnak. A vásárlás persze ezzel még nem ért véget, hiszen lehet válogatni a kedvezőbbnél kedvezőbb árajánlatokból is.

A különböző kutak azt a stratégiát fejlesztették ki, hogy hajlandóak engedni az árból, amennyiben a vásárló más termékeket is vesz tőlük. Így előfordulhat, hogy ha a vásárló megveszi a felkínált ablakmosó folyadékot, vagy helyben lemosatja az autót, akkor pár centtel olcsóbban kapja a benzint gallononként.

Ha mindez megtörtént, csak autóba kell ülni, és elfurikázni a kiválasztott kútig, ahol a kártyát a leolvasóba csúsztatva és a kódot beütve máris lehet tankolni. Ha véletlenül kevesebb kellene, mint amennyit a felhasználó előjegyzett, akkor azt a legközelebbi vásárláskor jóváírják, mint ahogy a túltöltést is levonják.

A piackutatók szerint az internetes benzinvásárlás igen népszerű lesz, néhány éven belül hatalmas tömegek vásárolhatnak majd online. Előzetes becslések szerint az Egyesült Államokban az év végére már közel öt millióan fognak interneten keresztül tankolni, a szeptemberben induló szolgáltatásra már így is százezres nagyságrendekben iratkoztak fel a felhasználók.

Európai viszonylatban Nagy-Britannia lesz az első olyan ország, ahol online lehet majd benzint vásárolni, a Priceline szerint 2001 végén már a szigeten is kapható lesz e-benzin. Mindez köszönhető annak, hogy az interneten keresztüli rendelések száma Európában sokszorozódik, 2004-re átlag 178 millió felhasználóval. Azt, hogy Európa többi országában mikor vezetik be ezt a rendszert, még nem tudni.  • Tippek
  • Lakáshitel