Alfréd
-3 °C
3 °C

Interneten kölcsönöz a könyvtár

2003.01.07. 13:21
Valószínűleg a tábla-PC-knek köszönhetően feléledni látszik tetszhalott állapotából az e-bookok piaca: a clevelandi közkönyvtár hamarosan megnyitja elektronikus részlegét, melyben körülbelül ezer letölthető könyv közül lehet majd válogatni. A nyílt forráskód hívei sem tétlenkednek: Bruce Perens Linux-alapító meggyőzte Amerika legnagyobb szakkönyvkiadóját, hogy jelentessen meg szabadon másolható könyveket az interneten.
A clevelandi közkönyvtár hamarosan megnyitja elektronikus részlegét; az új e-book-gyűjtemény, mely az első ilyen típusú könyvtár, márciusban kerül a netre, írta a News.com. Gyakorlatilag ugyanúgy üzemel majd, mint a hagyományos könyvtári rendszer: az elektronikus könyvek letöltéséhez szükség lesz kölcsönzőjegyre, és minden e-book csak korlátozott "példányszámban" lesz elérhető.

Bizonyos idő elteltével a kölcsönzött könyv lezárja magát, ezután újabb olvasók is hozzáférhetnek. Körülbelül ezer könyv közül lehet majd válogatni, ezek között szerepelnek például Michael Crichton, Clive Barker és Joyce Carol Oates legújabb munkái is.

Népszerűség

Az e-bookok piacának fellendülése eddig még váratott magára, főleg a kevéssé használható olvasóeszközök és a kiadók másolástól való félelemei következtében. Az technológiát sokan támadták a nem megfelelő másolásvédelmi eljárásai miatt is. Steve Potash, a clevelandi könyvtár rendszerét kialakító Overdrive cég vezetője azonban hangsúlyozta, hogy továbbfejlesztett szoftveres védelmet alkalmaznak, és a tábla-PC-k elterjedésével az e-bookok népszerűsége is növekedni fog.

A clevelandi rendszer engedélyezi a könyvek letöltését személyi számítógépre vagy PDA-ra, így az olvasók akkor is hozzáférhetnek a szöveghez, ha éppen nem tartózkodnak hálózat közelében.

Ingyen e-tankönyv

Újabban Bruce Perens, a nyílt forráskód atyja sem csak a Linux környékén tevékenykedik: a programozó-kultúrhős meggyőzte a Prentice Hall-t, Amerika legnagyobb szakkönyv- és tankönyvkiadóját, hogy jelentessen meg egy könyvsorozatot az interneten is, szabadon másolható, módosítható és terjeszthető formában, olvasható Perens saját weblapján.

Az elektronikus szakkönyvek pár hónappal a bolti megjelenést követően kerülnek a netre (így a kiadó némi bevételre is szert tehet a nyomtatott változatok eladásából), kettő már most is elérhető, a harmadikra márciusig várni kell. Perensék úgy tervezik, hogy ebben az évben 7-9 könyvet adnak ki ilyen módon.

Perens szerint ezeknek a könyveknek nagy előnye, hogy soha nem fogynak el, könnyen naprakészen tarthatók, emellett bármikor kinyomtathatók és árusíthatók is. Ha szükséges, az ezekből oktató tanárok úgy szerkeszthetik és módosíthatják a szöveget, ahogy a tanmenet megkívánja. A könyvek egyébként a Linuxszal és más nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkoznak.