Ágnes
-1 °C
2 °C

Ingyenes számítógépjogsi tízezer diáknak

2003.01.14. 14:33
Az Oktatási Minisztérium (OM) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szerdán újból egyeztet az ingyenes számítógépkezelői vizsga ügyében. Lapunk információi szerint a tárca hatezer végzős középiskolás ECDL-vizsgadíját vállalja át. Ez azt jelenti, hogy az OM az előzetesen kalkulált 100-120 millió forintból 60 milliót szán a nemzetközi érvényességű vizsgára.
A kormány második száznapos programjában vállalta, hogy a végzős középiskolások ingyen szerezhetnek számítógép-kezelői képesítést. Hosszú előkészítés és tárgyalások után úgy tűnik, pont kerül az ügy végére.

Párhuzamos vizsgarendszerek

A tárca korábbi elképzeléseinek megfelelően a diákok választhatnak a nemzetközileg elismert ECDL számítógépkezelői jogosítvány és a magyar OKJ-s szakképesítés között. A vizsgázók január elsejei hatállyal, visszamenőleg igényelhetik majd vissza a díjat.

Az Index úgy tudja, hogy a tárca 60 millió forintot szán az ECDL-vizsgák díjaira, azaz 6000 ember élhet a lehetőséggel. További 20 millió forintot különítettek el a programra, és elképzelhető, hogy erre az összegre is szükség lesz, hiszen Sári Lajos helyettes államtitkár szerint az ECDL jóval népszerűbb lesz a magyar vizsgánál. A minisztérium előzetes számításai szerint a körülbelül tízezer vizsgázó 70 százaléka választja majd a nemzetközi vizsgát.

A végzősök ingyenes vizsgáját kísérleti jelleggel vezetik be. Ha sikeres lesz, kiterjesztik a középiskolák valamennyi évfolyamára. Információink szerint az ingyenesség csak a hét elemből álló teljes vizsgát sikeresen letevőkre vonatkozik majd. Aki ezt nem teljesíti, annak vissza kell fizetnie a megelőlegezett összeget, igaz, ez csak azokra vonatkozik, akik az idei év elején vizsgáztak, a minisztériumi megállapodás megkötése előtt.

Fontos a tájékoztatás

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a Felnőttképzési Vállalkozások Szövetsége szerette volna elérni, hogy az OKJ-s képesítést adó számítógép-kezelői vizsga kikerüljön a szakképesítések köréből. Most Tringer Éva, az FVSZ elnöksége tagja arról tájékoztatott, hogy a továbbiakban nem lobbiznak az ügy érdekében. Mint mondta, vizsgájuknak csupán az a hátránya, hogy aki ezt választja az "elvesztegeti" egy szakképesítés ingyenes megszerzésének lehetőségét.

Tringer úgy vélte, hogy megfelelő tájékoztatással ez a káros hatás is ellensúlyozható. Ez azonban nem az FVSZ dolga. Ennek ellenére számos szakmai fórumon jelzik az illetékeseknek, hogy változtatni kellene a rendszeren. Az OKJ-s vizsga ára egyébként - helytől függően - 10 és 20 ezer forint között változik. Azaz - középértéken számolva - mintegy 7400 diák tehetné le ingyen.