István, Vajk
19 °C
33 °C

Ingyenes számítógépjogosítvány a diákoknak

2002.12.18. 09:51
Mind az európai számítógép-használói jogosítványt (ECDL), mind pedig a szakképzési jegyzékben szereplő számítástechnikai alapvizsgát választhatják azok a tanulók, akik ingyenesen kívánják valamelyiket letenni - értesült az Index. Sári Lajos, a szaktárca helyettes államtitkára lapunknak azt mondta: várhatóan tízezer körüli hallgató él majd a lehetőséggel. A program 100-120 millióval terheli meg a minisztérium költségvetését. Szakértők úgy vélekedtek: lényegesen többen (70 százalékban) választják majd a nemzetközileg is elfogadott ECDL-t.
A második száz napos kormányprogram oktatási tárcát érintő egyik kitétele volt az ingyenes számítástechnikai alapvizsga a végzős középiskolások számára. Erre két módszer állt a minisztérium rendelkezésére: a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) által felügyelt, az EU által támogatott ECDL vizsga, illetve az OKJ-jegyzékben is szereplő és államilag elismert szakképesítést adó számítógép-kezelői vizsga.

Választhatnak

Az Oktatási Minisztérium úgy határozott, hogy a két vizsga közül bármelyiket letehetik ingyen a végzős tanulók - nyilatkozta az Indexnek Sári Lajos. Korábban a minisztérium egy illetékese úgy vélekedett, hogy a két vizsga párhuzamos alkalmazása megadja a választás szabadságát a hallgatóknak. A szakképzésért felelős helyettes államtitkár szerint a döntéssel lehetővé vált a kormányprogram ezen elemének végrehajtása. Az OM-nél úgy vélték, hogy januárban értesíthetik ki az iskolákat a lehetőségről. Sári Lajos szerint a végzős diákok 10-15 százaléka teszi majd le ingyenesen a vizsgát. Ez tízezer körüli tanulót jelent. Meg nem erősített becslések szerint az ingyenessé tétel évi 100-120 millió forinttal terheli meg a tárca költségvetését. Úgy tudjuk ebből első körben 60 millió forintot szánnak az ECDL finanszírozására. Ez hatezer fő vizsgázásának költségeit fedezi. Igaz a tárgyalások alatt kiderült, hogy ha ennél többen választják az ECDL-t, akkor azt normatív alapon szintén finanszírozza majd a tárca. Azt, hogy pontosan mennyibe kerül majd a minisztériumnak az ingyenes számítástechnika alapvizsga nem még nem tudni. Ennek egyik oka, hogy - információink szerint - jelenleg is tárgyal az NJSZT és a minisztérium egymással egy esetleges kedvezményről az ECDL-vel kapcsolatban.

Tartalmilag egyforma vizsgák

A két vizsga esetében számos hasonló elem van, hiszen alapvetően mind a kettő a számítástechnikai írásbeliségét oktatja. Ugyanakkor Sári Lajos szerint az ECDL sok előnyt is nyújt OKJ-és társával szemben. A helyettes államtitkár ezek közül kiemelte, hogy nemzetközileg elfogadott. Belföldi munkavállalásnál azonban az OKJ-és vizsga jobban hasznosítható. Nem értett egyet a tárca döntésével Tringer Éva. A Felnőttképzési Vállalkozások szövetségének (FVSZ) elnökségi tagja szintén úgy vélte, hogy tartalmilag szinte ugyanaz a két vizsga. A mostani elképzelés okaként azt jelölte meg, hogy nem lehet egységesíteni a két vizsgát. Tringer azt is kifejtette, hogy nincs átjárás a két vizsga között. Azaz, ha valaki letesz egy OKJ-és szakképesítést, akkor külön kell majd még vizsgáznia az ECDL-ből is. Ez szakmailag kissé furcsa - tette hozzá az FVSZ elnökégi tagja. Régebben egyébként aki rendelkezett OKJ szakképesítéssel az 10 ezer forint befizetés után vizsga nélkül jutott a nemzetközi vizsgához.

Népszerűbb lesz az ECDL

Mivel azonban - Sári Lajos szerint - az ECDL-nek jobb a kommunikációja várhatóan ezt a vizsgát választják majd többen. A szakemberek becslése alapján az is elképzelhető, hogy a vizsgázók 70 százaléka próbálja meg majd letenni az ECDL-t.

Szedlmayer Bea, az NJSZT munkatársa nem tudta megmondani, hogy igazak-e a becslések. Azt azonban hozzátette, hogy népszerű az ECDL a diákok körében. Az összes regisztrált hallgató (decemberi állás szerint mintegy 100 ezer fő) közel fele diák. Igaz közöttük számos egyetemista is van.

Az biztos, hogy a nemzetközi elismertség mellett további előnyt jelenthet, hogy a vizsgázóknak nem kell egyszerre minden "tárgyból" bizonyítania. A különféle modulokból külön-külön is bizonyíthatja felkészültségét a jelölt.

"Elvesztegetnek egy ingyenes szakképesítési lehetőséget"

Külön hátrányt jelent, hogy az OKJ-jegyzékben szereplő alapvizsga szakképesítésnek számít. A kormány azt vállalta, hogy két szakképesítést ingyen szerezhetnek meg a tanulók. Így azonban egyet rögtön "ellőnek" a számítógép-kezelői vizsgára. Tringer Éva rámutatott: évek óta szeretnék, hogy kikerüljön a szakképesítések köréből a számítógép-üzemeltetés. Erre egyébként még Pokorni Zoltán oktatási miniszterként tett ígéretet. Úgy tudjuk, hogy a Magyar Bálint vezette tárca is hajlik a módosításra