Jolán
2 °C
4 °C

Ingyenes számítógépjogosítvány a diákoknak

2002.12.18. 09:51
Mind az európai számítógép-használói jogosítványt (ECDL), mind pedig a szakképzési jegyzékben szereplő számítástechnikai alapvizsgát választhatják azok a tanulók, akik ingyenesen kívánják valamelyiket letenni - értesült az Index. Sári Lajos, a szaktárca helyettes államtitkára lapunknak azt mondta: várhatóan tízezer körüli hallgató él majd a lehetőséggel. A program 100-120 millióval terheli meg a minisztérium költségvetését. Szakértők úgy vélekedtek: lényegesen többen (70 százalékban) választják majd a nemzetközileg is elfogadott ECDL-t.
A második száz napos kormányprogram oktatási tárcát érintő egyik kitétele volt az ingyenes számítástechnikai alapvizsga a végzős középiskolások számára. Erre két módszer állt a minisztérium rendelkezésére: a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) által felügyelt, az EU által támogatott ECDL vizsga, illetve az OKJ-jegyzékben is szereplő és államilag elismert szakképesítést adó számítógép-kezelői vizsga.

Választhatnak

Az Oktatási Minisztérium úgy határozott, hogy a két vizsga közül bármelyiket letehetik ingyen a végzős tanulók - nyilatkozta az Indexnek Sári Lajos. Korábban a minisztérium egy illetékese úgy vélekedett, hogy a két vizsga párhuzamos alkalmazása megadja a választás szabadságát a hallgatóknak. A szakképzésért felelős helyettes államtitkár szerint a döntéssel lehetővé vált a kormányprogram ezen elemének végrehajtása. Az OM-nél úgy vélték, hogy januárban értesíthetik ki az iskolákat a lehetőségről. Sári Lajos szerint a végzős diákok 10-15 százaléka teszi majd le ingyenesen a vizsgát. Ez tízezer körüli tanulót jelent. Meg nem erősített becslések szerint az ingyenessé tétel évi 100-120 millió forinttal terheli meg a tárca költségvetését. Úgy tudjuk ebből első körben 60 millió forintot szánnak az ECDL finanszírozására. Ez hatezer fő vizsgázásának költségeit fedezi. Igaz a tárgyalások alatt kiderült, hogy ha ennél többen választják az ECDL-t, akkor azt normatív alapon szintén finanszírozza majd a tárca. Azt, hogy pontosan mennyibe kerül majd a minisztériumnak az ingyenes számítástechnika alapvizsga nem még nem tudni. Ennek egyik oka, hogy - információink szerint - jelenleg is tárgyal az NJSZT és a minisztérium egymással egy esetleges kedvezményről az ECDL-vel kapcsolatban.

Tartalmilag egyforma vizsgák

A két vizsga esetében számos hasonló elem van, hiszen alapvetően mind a kettő a számítástechnikai írásbeliségét oktatja. Ugyanakkor Sári Lajos szerint az ECDL sok előnyt is nyújt OKJ-és társával szemben. A helyettes államtitkár ezek közül kiemelte, hogy nemzetközileg elfogadott. Belföldi munkavállalásnál azonban az OKJ-és vizsga jobban hasznosítható. Nem értett egyet a tárca döntésével Tringer Éva. A Felnőttképzési Vállalkozások szövetségének (FVSZ) elnökségi tagja szintén úgy vélte, hogy tartalmilag szinte ugyanaz a két vizsga. A mostani elképzelés okaként azt jelölte meg, hogy nem lehet egységesíteni a két vizsgát. Tringer azt is kifejtette, hogy nincs átjárás a két vizsga között. Azaz, ha valaki letesz egy OKJ-és szakképesítést, akkor külön kell majd még vizsgáznia az ECDL-ből is. Ez szakmailag kissé furcsa - tette hozzá az FVSZ elnökégi tagja. Régebben egyébként aki rendelkezett OKJ szakképesítéssel az 10 ezer forint befizetés után vizsga nélkül jutott a nemzetközi vizsgához.

Népszerűbb lesz az ECDL

Mivel azonban - Sári Lajos szerint - az ECDL-nek jobb a kommunikációja várhatóan ezt a vizsgát választják majd többen. A szakemberek becslése alapján az is elképzelhető, hogy a vizsgázók 70 százaléka próbálja meg majd letenni az ECDL-t.

Szedlmayer Bea, az NJSZT munkatársa nem tudta megmondani, hogy igazak-e a becslések. Azt azonban hozzátette, hogy népszerű az ECDL a diákok körében. Az összes regisztrált hallgató (decemberi állás szerint mintegy 100 ezer fő) közel fele diák. Igaz közöttük számos egyetemista is van.

Az biztos, hogy a nemzetközi elismertség mellett további előnyt jelenthet, hogy a vizsgázóknak nem kell egyszerre minden "tárgyból" bizonyítania. A különféle modulokból külön-külön is bizonyíthatja felkészültségét a jelölt.

"Elvesztegetnek egy ingyenes szakképesítési lehetőséget"

Külön hátrányt jelent, hogy az OKJ-jegyzékben szereplő alapvizsga szakképesítésnek számít. A kormány azt vállalta, hogy két szakképesítést ingyen szerezhetnek meg a tanulók. Így azonban egyet rögtön "ellőnek" a számítógép-kezelői vizsgára. Tringer Éva rámutatott: évek óta szeretnék, hogy kikerüljön a szakképesítések köréből a számítógép-üzemeltetés. Erre egyébként még Pokorni Zoltán oktatási miniszterként tett ígéretet. Úgy tudjuk, hogy a Magyar Bálint vezette tárca is hajlik a módosításra

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?