Fülöp, Evelin
EUR 392,34 Ft
USD 366,86 Ft
13 °C
27 °C

Az EU az Echelonra figyelmezteti a cégeket

2001.09.07. 15:54
Az Európa Parlament hivatalosan figyelmeztette az európai cégeket az amerikai Echelon lehallgatórendszer veszélyeire. Nincs már kétség a kommunikációs csatornákat világszerte megcsapoló rendszer létezése felől.
Az Európa Parlament hivatalosan figyelmeztette az európai cégeket az amerikai Echelon lehallgatórendszer veszélyeire. A hét közepén Strassburgban elfogadott határozat felszólítja a vállalatokat, hogy védekezzenek a nemzetközi ipari kémkedéssel szemben, és működjenek együtt a kémelhárító szervezetekkel. A parlamenti képviselők elé a sokáig vizsgálódó Echelon-bizottság olyan jelentést terjesztett, amely megerősíti a nemzetközi lehallgatórendszer létét.

A nyilatkozattal az Európa Parlament képviselői arra szólították fel a tagállamokat, hogy hatékonyabb ellenlépéseket követeljenek a világkereskedelmi szervezettől (WTO) az gazdasági kémkedés visszaszorítására.

Betiltanák az ipari kémkedést

Nincs már kétség a kommunikációs csatornákat világszerte megcsapoló rendszer létezése felől
Az európai szerződésbe fel kívánnak venni egy olyan paragrafust, amely kifejezetten tiltja az ipari kémkedést. Az Echelon-bizottság jelentését ismertető Gerhard Schmid német SPD-képviselő kifejtette: nincs már kétség a kommunikációs csatornákat világszerte megcsapoló rendszer létezése felől. Az Echelon működtetésében az USA, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland, és Kanada titkosszolgálatai vesznek részt. Megbízható bizonyítékaink vannak arra nézve, hogy a rendszer segítségével az USA nemzetközi ipari kémkedést folytat - állította a képviselő.

Mindezt fotók és felelős titkosszolgálati vezetők állásfoglalásai, illetve internetes kutatások erősítik meg. A bizottság ezért az európai cégeknek azt ajánlja, kivétel nélkül használjanak titkosítási eljárásokat a fontos emailek esetében, illetve az üzleti telefonbeszélgetések és faxüzenetek lebonyolításánál.

Nem annyira erős, mint gondolták

"Általános jelenléte ellenére a rendszer képességei messze nem olyan erősek, mint az néhány sajtóbeszámoló sejtetni engedi" - jelentette ki Gerhard Schmid. A magáncélú telefonbeszélgetéseket például csak akkor tudják lehallgatni, ha műholdon keresztül történik az átvitel.

Alapvető tévedés az is, hogy a München melletti Bad Aiblingban gazdasági kémkedésre állt át az amerikai bázis. Az ottani parabolaantennák ugyanis túl kicsik ahhoz, hogy megcsapolhassák az Intelsat műholdakat. Ez a létesítmény a katonai rádióadások lehallgatására szolgál.

Amerika nem válaszol

Az Echelon-bizottság tavaly kezdte meg működését, miután egyre több jelentés érkezett arról, hogy a rendszerrel rutinszerűen lehallgatják a telefonbeszélgetéseket és az email-forgalmat. Az USA tagadta ezt, és az Európa Parlament májusban a tengerentúlra utazó delegációját sem az amerikai kormányzat, sem a titkosszolgálatok nem fogadták.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás