Ágnes
-5 °C
2 °C

Nagy haszon, kis kockázat az internetes bűnözésben

2002.12.10. 12:08
A szervezett bűnözés következő célpontja az internet lesz. Az Egyesült Királyság nemzeti high-tech bűnüldözői ezt abból szűrték le, hogy az utóbbi időben jelentősen nőtt a világháló használata az illegális cselekményekben - hangzott el egy háromnapos konferencián.
A Uk's National Hi-Tech Unit által rendezett konferencián elhangzott, hogy a high-tech bűnözés növekedése jelentős. A szakemberek hozzátették, hogy az internet lehetőséget ad a szervezett bűnözői csoportoknak, hogy nagy haszonra tegyenek szert - relatíve kis kockázattal.

Elnéző társadalom?

A társadalomnak fel kell hagynia azzal, hogy csak akkor hőköl vissza, ha a betörnek a házba és ellopnak valamit, ám elnéző az ezzel egyenértékű cselekményekkel, ha a világhálón történnek meg. A high-tech bűnözésben a bűn minden fajtája fellelhető, de az egyes összetevői a digitális környezetükben zajlanak le, hangsúlyozta egy szakember. Néhány elem pedig súlyosbító tényezője az eredeti cselekménynek, mert a beavatkozás azonnali, távoli, és független a földrajzi tényezőktől. Az internetes bűnözés egyszerűbb a bűnelkövetők számára, mert az áldozatok száma sokszoros, a valódi előnyök rejtve maradnak, valamint a bizonyítékok nehezen lenyomozhatóak. Azt hiszem meg kell változtatnunk azt az elhibázott feltételezésünket, hogy a hi-tech bűnözés kevésbé súlyos, mint hagyományos fajtája - vélekedett egy felszólaló.

Lépéshátrányban a bűnüldözők

Az e-bűnözésről szóló konferencián együtt képviselték magukat a nemzeti és nemzetközi rendvédelmi szervek, a szakma és a kormányzat. Az Europol, az Interpol, valamint az FBI tisztségviselői, az Egyesült Királyság-beli hivatalnokokkal kiegészülve egymás között vitáztak az online bűnözés fenyegetéseiről. A megbeszélés kiterjedt a hi-tech bűnözés meghatározására éppúgy, mint a civil szervezetek és a bűnüldözők közti együttműködésre.

A hi-tech bűnözés nagyarányú növekedésére a törvényhozók és a rendőrségek későn reagáltak. A Compsec 2002. elnevezésű konferencián a rendőrök egyenesen arra figyelmeztettek, hogy az e-bűnözés elleni csatát már elvesztették. Rolf Hegel, az Europol kiemelt ügyek osztályának vezetője elmondta: "nyilvánvaló, a hi-tech bűnözés elleni harcot már azelőtt elveszettük, hogy felvettük volna ellene a küzdelmet".

Októberben az Europol egyébként megalakította a High Tich Crime Centert, azt az egységet, amelynek feladata, hogy koordinálja a határokon átnyúló e-bűnözés elleni nyomozást Európában Hegel úgy vélte: "a szervezetnek nincs elég embere és forrása sem, de reméljük, hogy megváltoztathatja a jövőbeni nyomozások menetét."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!