Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagy haszon, kis kockázat az internetes bűnözésben

2002.12.10. 12:08
A szervezett bűnözés következő célpontja az internet lesz. Az Egyesült Királyság nemzeti high-tech bűnüldözői ezt abból szűrték le, hogy az utóbbi időben jelentősen nőtt a világháló használata az illegális cselekményekben - hangzott el egy háromnapos konferencián.
A Uk's National Hi-Tech Unit által rendezett konferencián elhangzott, hogy a high-tech bűnözés növekedése jelentős. A szakemberek hozzátették, hogy az internet lehetőséget ad a szervezett bűnözői csoportoknak, hogy nagy haszonra tegyenek szert - relatíve kis kockázattal.

Elnéző társadalom?

A társadalomnak fel kell hagynia azzal, hogy csak akkor hőköl vissza, ha a betörnek a házba és ellopnak valamit, ám elnéző az ezzel egyenértékű cselekményekkel, ha a világhálón történnek meg. A high-tech bűnözésben a bűn minden fajtája fellelhető, de az egyes összetevői a digitális környezetükben zajlanak le, hangsúlyozta egy szakember. Néhány elem pedig súlyosbító tényezője az eredeti cselekménynek, mert a beavatkozás azonnali, távoli, és független a földrajzi tényezőktől. Az internetes bűnözés egyszerűbb a bűnelkövetők számára, mert az áldozatok száma sokszoros, a valódi előnyök rejtve maradnak, valamint a bizonyítékok nehezen lenyomozhatóak. Azt hiszem meg kell változtatnunk azt az elhibázott feltételezésünket, hogy a hi-tech bűnözés kevésbé súlyos, mint hagyományos fajtája - vélekedett egy felszólaló.

Lépéshátrányban a bűnüldözők

Az e-bűnözésről szóló konferencián együtt képviselték magukat a nemzeti és nemzetközi rendvédelmi szervek, a szakma és a kormányzat. Az Europol, az Interpol, valamint az FBI tisztségviselői, az Egyesült Királyság-beli hivatalnokokkal kiegészülve egymás között vitáztak az online bűnözés fenyegetéseiről. A megbeszélés kiterjedt a hi-tech bűnözés meghatározására éppúgy, mint a civil szervezetek és a bűnüldözők közti együttműködésre.

A hi-tech bűnözés nagyarányú növekedésére a törvényhozók és a rendőrségek későn reagáltak. A Compsec 2002. elnevezésű konferencián a rendőrök egyenesen arra figyelmeztettek, hogy az e-bűnözés elleni csatát már elvesztették. Rolf Hegel, az Europol kiemelt ügyek osztályának vezetője elmondta: "nyilvánvaló, a hi-tech bűnözés elleni harcot már azelőtt elveszettük, hogy felvettük volna ellene a küzdelmet".

Októberben az Europol egyébként megalakította a High Tich Crime Centert, azt az egységet, amelynek feladata, hogy koordinálja a határokon átnyúló e-bűnözés elleni nyomozást Európában Hegel úgy vélte: "a szervezetnek nincs elég embere és forrása sem, de reméljük, hogy megváltoztathatja a jövőbeni nyomozások menetét."