Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Internetes egyház lelkész nélkül

2001.12.17. 18:08
A bibliai példázat szerint új bort tölt a tömlőbe László "tiszteletes". A bicegő párhuzamban az Ige lenne a bor, az internet pedig a tömlő. Az egyik felekezethez sem tartozó, önjelölt "egyházfő" úgy véli, egy szimpla, Amerikában regisztrált weboldallal feltalálta a "modern Internet Egyházat".
"László tiszteletes, a 21. századi modern Internet Egyház gondolatának atyja, megalapította és bejegyeztette a Nemzetközi Keresztény Internet Egyházat az egyesült államokbeli Oklahoma Cityben" - áll a szervezet közleményében.

Rögtön az elején nem árt leszögezni, ez a László "tiszteletes" nem az a László atya, aki a királyi televízióban egyházi műsort vezet. A névazonosság csak részleges, de - a "tiszteletes" elmondása szerint - az egyház rövid történetében már előfordult, hogy összekeverték a két nevet. Sőt, ez a László "tiszteletes" egyik bejegyzett egyháznak sem tagja. A tévéből ismert László atya viszont azt fontolgatja, hogy személyiségi pert indít, mivel szerinte névbitorlásról van szó.

Az alapító március 17-én kezdte el szervezni új "egyházát", mely egyelőre nem nevezhető világméretűnek: havonta 3-4000 ember látogatja az online istentiszteleteket. Ez azonban nem keseríti el az önjelölt tiszteletest. - Jelenleg több mint 25 országból látogatják a honlapot magyar érdeklődők - mondta az Indexnek az önjelölt egyházfő. - Vallásos vagy vallás iránt érdeklődő emberek rendszeresen jelentkeznek az USA-ból, Kanadából, a legtöbb európai országból, Izraelből, Japánból, Ausztráliából, illetve egy-egy rendszeres látogató a Tonga- és a Cocos- szigetekről. Kezdetben csak magyar nyelven terjesztjük az Igét, de később nemzetközivé bővítjük a weboldalt.

Liberális médiumhoz liberális elvek

A Nemzetközi Keresztény Internet Egyház nem kér tagjaitól kizárólagos elkötelezettséget, hanem elfogadja, ha valaki párhuzamosan egy másik egyház tagja szeretne maradni. Azonban határozottan elzárkózik mindenféle keresztény szélsőséges tantól és életviteltől.

Az Internet Egyház önmagát az egyetemes kereszténységhez sorolja, de ezen belül nem kíván kizárólagosan sem a katolikus, sem az ortodox, sem a protestáns vagy a karizmatikus irányzathoz tartozni.

Korábban ébredtek

Svájcban már 1995-ben elindították az internetes lelkigondozást, bár kitalálói nem kiáltották ki magukat új egyháznak. Azóta a német mellett magyar, angol, dán és holland nyelvterületeken is működik ilyen szolgáltatás. A Magyar Evangélikus Egyház honlapján beszámolt arról, hogy az e-mailben beérkező kérdések egy lelkész-postamesterhez jutnak, aki a történelmi egyházak lelkészeiből és nemlelkész szakértőiből álló csoport egyik tagjának továbbítja a levelet. A kiválasztott lelkigondozó igyekszik mielőbb választ adni, illetve segítséget nyújtani, biztosítva a teljes diszkréciót a kérdező számára.

Égbetörő túlzás

Egyébként az internet egyház kifejezés is erősen sántít. László "tiszteletes" kezdeményezése ugyanis egyértelműen kategorizálható: szimpla internetes szolgáltatás, melynek magyar viszonyok között sokan még teológiai természetét is megkérdőjeleznék. Az égbetörő, gigantomán kifejezést nyilván csak a hangzatosság miatt választották a szolgáltatás kiagyalói. A weboldal bemutatójában maga László "tiszteletes" is visszavesz: "Ez az első alkalom Magyarországon, amikor a keresztény egyházi élet gyakorlásához a legfőbb eszköz az internet".