Béla
13 °C
27 °C

Bevezetnék a globális személyi számot

2001.09.05. 10:16
Az amerikai kormányzat általános elveket dolgozott ki a kommunikáció megkönnyítésére. Elég átnyújtani egyetlen számot, és az illető könnyedén elér majd minket telefonon, e-mail útján, faxon vagy bármely más, még felfedezésre váró műszaki csoda segítségével - írja a brit The Times.
Aki nem tudja megjegyezni a munkahelyi és otthoni telefonszámát, a faxkészüléke és személyhívója számát, sőt még a saját e-mail címe is folyton kimegy a fejéből, egy központilag kiosztott, az egész Földön érvényes számmal kikerülhet a csávából.

Személyi számot mindenkinek!

Az elképzelések szerint a megoldást az ENUM rendszere, azaz az egyénenként kiosztott 11 jegyű elektronikus számok jelentenék. Az ötletet elsőként Patrik Falstrom, a Cisco Systems mérnöke vázolta fel.

Azóta a világ vezető távközlési cégeinek részvételével megalakult az ENUM fórum, amely a múlt héten tartotta első ülését. Igen sokat javultak a kezdeményezés esélyei, miután az amerikai kormány a kezdeményezés mellé állt.

A fórum tagjai előtt Julian Minard, az amerikai külügyminisztérium nemzetközi távközlési felügyeleti bizottságának tanácsadója elmondta: az Egyesült Államok elismeri a globális azonosítórendszer felállítására tett erőfeszítéseket.

Egyszerre e-mail cím és faxszám

A távközlési ipar azt reméli, az új típusú számok segítségével könnyebb lesz az üzenetek átirányítása telefonra, faxkészülékre és e-mail címekre. Létrejöhetne az internetes telefónia életképes formája. A felhasználók személyre szabhatnák a rendszert, a hívók faxkészülékre vagy e-mailbe diktálhatnák az üzenetüket. Ugyanígy bárki letilthatná a számát, hogy csak bizonyos hívók érhessék el közvetlenül telefonon.

Az ENUM cím egy hagyományos telefonszám volna, csak a körzetet és a régiót visszafelé lehetne kiolvasni belőle. A megfelelő végződést hozzáillesztve pedig e-mail címként szolgálhatna. A Fehér Ház 1-202-456-1414 számát például 4.1.4.1.6.5.4.2.0.2.1.e164.arpa formában használnák.

Ebben a rendszerben összesen százmilliárd (1011) lehetséges kombináció állítható össze, ha minden szám minden lehetséges helyen előfordulhat. Ennek ellenére valószínűbb, hogy az országok inkább maguk felügyelnék a saját területi kódjukat, de így is minden országon belül elegendő számú kombináció volna lehetséges.