Gusztáv
3 °C
7 °C

Hunok a hálón: pingvin és turul

2006.09.11. 20:18
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan - ez járhatott az E-hun.hu magyarokra optimalizált közösségi szájt alkotóinak fejében, amikor létrehozták az első igazán magyar webkettes ismerkedőoldalt. Az E-hun egyszerre hasonlít az Iwiwre, a Wikipediára, a Google Maps-re és az MSN-re, de ha minden jól megy, nemsokára a Skypre-ra is hasonlít. Kipróbáltuk.

Felgyorsult, globalizálódó világunkban egyre több közösségi kezdeményezés üti fel a fejét a világháló magyar csomópontjain is. Gondoljunk csak a méltán sikeres Iwiw közösségi szájtra, vagy a szintén népszerű Wikipedia online enciklopédiára! Egyik webkettes startup követi a másikat, gombamódra szaporodnak a mashupok, a videomegosztók, a kontextualizált térképek és a fotófeltöltők - ember legyen a talpán, aki újat tud kitalálni ebben a nagy, már-már fejvesztett rohanásban!

Az E-hun.hu-nak sikerült. Az E-hun.hu egyszerű választ ad felgyorsult világunk kihívásaira: a közösség szervező elve a magyarság, az enciklopédiát Encyclopedia Hungaricának hívják, és a szájton tehető virtuális séták helyszíne a Kárpát-medence. Ehun a lokális megoldás a globális kihívásra.

Mégis győztes, mégis új és magyar

A webkettes trendeknek megfelelően bétaváltozatban működő E-hun.hu ízléses, stilizált fakeretben jelenik meg, nemzetiszín logóval, animgifes nemzetiszín lobogóval (ritka kincs manapság), intuitív ikonokkal (az iránytű jelenti a sétát, a kilincs a belépést), és az e-hun krónika internetes folyóiratot díszítő két, egymással szembeforduló turulmadárral. A hagyomány és a haladás egymásra hatása már a dizájnban tetten érthető, hiszen a turulok békésen megférnek a linuxos pingvinnel. Mindehhez az E-hun.hu igazi mashup: egyszerre ismerősbejelölgetős közösségi portál, mint az Iwiw, enciklopédia, mint a Wikipedia, térkép, mint a Google Maps, azonnali üzenetküldő, mint az MSN és potenciális IP-telefon, mint a Skype, ha már mindenképpen analógiákat keresünk.

"Az oldal elsődleges célja, hogy kapcsolattartási lehetőséget nyújtson minden magyar ajkú ember számára (tekintet nélkül arra, hogy merre sodorták őt a századok, határon innen, túl vagy át a tengeren)" - írja magáról az E-hun.hu. Az e-hunok egyelőre 46-an vannak, és köztük 105 kapcsolat alakult ki, ami nem tűnik soknak, de tudvalevő, hogy a közösségi szájtok hihetetlen ütemben képesek fejlődni. A fékevesztett fejlődést hátráltathatja, hogy az E-hun rendszere már csak 954 felhasználót képes fogadni, de ahogy Che Guevara mondta: nem az a fontos, hogy sokan legyenek, hanem az, hogy jók.

Bár az E-hun másik, webkettesként aposztrofált szolgáltatása, az Encyclopedia Hungarica a Wikipediát tarja példaképének, a szócikkeket itt sajnos nem szerkesztheti bárki, csak a szerkesztő, aki nem habozik helyére tenni egy-egy elkorcsosult diszciplínát. A matematikáról például megtudjuk, hogy "sajnos napjainkban érthetetlen számmisztikává korcsosult ... mostanság főként szakbarbárok művelik"; a művészetnek pedig "fontos eleme, hogy az alkotó nem nyelv segítségével, hanem műalkotásával próbál kifejezni valamit közönsége számára". A pszichológia "újkeletű tudomány, melyet sok tudós a mai napig nem ismer el". Ezt látni kell belülről.

Tacomától Nyíregyházáig

Az E-hun.hu rendszerébe úgy jutok be, hogy mailben bekéredzkedem: az ötletgazda-alapító Kancsal Zoltán (Turdus) küld egy meghívót, én meg alapos megfontolás után úgy döntök, az adekvátnak tűnő Töhötöm néven válok részévé a webkettes magyarságnak. Regisztrált felhasználóként láthatom az ismerőseimet (Turdust), újakat jelölhetek be, és meghívót is küldhetek. Kár, hogy nem ismerek senkit - az e-hunosok között feltűnően sok a zalaegerszegi, de vannak itt a világ minden részéről, az USA-beli Tacomától Nyíregyházáig.

"Ez egyszerre iwiw, wikipedia és skype/msn akar lenni. Annyiban más, mint az iwiw, hogy szigorúan vesszük a személyes jogokat, és nem jegyzőkönyvezünk semmit - mondja Turdus. "Ezen kívül a kapcsolatok lehetnek publikusak és privátok is, azaz nem láthatja boldog-boldogtalan, hogy kik a barátaink."

Az alapító elmondja, hogy az E-hun a barátnőjével folytatott magáncsetből nőtte ki magát. Turdus programoz, a barátnő dizájnol, sőt már az új verzió is készül. És a magyarság? "Tag lehet bárki, aki kap meghívót, van horvát nemzetiségű is, bár ő magyar szakos" - mondja Turdus. "Többnyelvűséget nem akarjuk belerakni, mert az oldal kifejezett célja, hogy a magyarokat segítse (elég szar nekünk így is), és lehetőleg kapcsolatokat építsen ki a határon túli és magyaroraszági magyarok között, és ezáltal erősítse a magyar összefogást - amire nagy szükségünk lenne, de asszem nem kell részletezni."

Ha az internet az isten kalapja, az E-hun a bokréta rajta. Ha nem, hát nem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!