Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hunok a hálón: pingvin és turul

2006.09.11. 20:18
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan - ez járhatott az E-hun.hu magyarokra optimalizált közösségi szájt alkotóinak fejében, amikor létrehozták az első igazán magyar webkettes ismerkedőoldalt. Az E-hun egyszerre hasonlít az Iwiwre, a Wikipediára, a Google Maps-re és az MSN-re, de ha minden jól megy, nemsokára a Skypre-ra is hasonlít. Kipróbáltuk.

Felgyorsult, globalizálódó világunkban egyre több közösségi kezdeményezés üti fel a fejét a világháló magyar csomópontjain is. Gondoljunk csak a méltán sikeres Iwiw közösségi szájtra, vagy a szintén népszerű Wikipedia online enciklopédiára! Egyik webkettes startup követi a másikat, gombamódra szaporodnak a mashupok, a videomegosztók, a kontextualizált térképek és a fotófeltöltők - ember legyen a talpán, aki újat tud kitalálni ebben a nagy, már-már fejvesztett rohanásban!

Az E-hun.hu-nak sikerült. Az E-hun.hu egyszerű választ ad felgyorsult világunk kihívásaira: a közösség szervező elve a magyarság, az enciklopédiát Encyclopedia Hungaricának hívják, és a szájton tehető virtuális séták helyszíne a Kárpát-medence. Ehun a lokális megoldás a globális kihívásra.

Mégis győztes, mégis új és magyar

A webkettes trendeknek megfelelően bétaváltozatban működő E-hun.hu ízléses, stilizált fakeretben jelenik meg, nemzetiszín logóval, animgifes nemzetiszín lobogóval (ritka kincs manapság), intuitív ikonokkal (az iránytű jelenti a sétát, a kilincs a belépést), és az e-hun krónika internetes folyóiratot díszítő két, egymással szembeforduló turulmadárral. A hagyomány és a haladás egymásra hatása már a dizájnban tetten érthető, hiszen a turulok békésen megférnek a linuxos pingvinnel. Mindehhez az E-hun.hu igazi mashup: egyszerre ismerősbejelölgetős közösségi portál, mint az Iwiw, enciklopédia, mint a Wikipedia, térkép, mint a Google Maps, azonnali üzenetküldő, mint az MSN és potenciális IP-telefon, mint a Skype, ha már mindenképpen analógiákat keresünk.

"Az oldal elsődleges célja, hogy kapcsolattartási lehetőséget nyújtson minden magyar ajkú ember számára (tekintet nélkül arra, hogy merre sodorták őt a századok, határon innen, túl vagy át a tengeren)" - írja magáról az E-hun.hu. Az e-hunok egyelőre 46-an vannak, és köztük 105 kapcsolat alakult ki, ami nem tűnik soknak, de tudvalevő, hogy a közösségi szájtok hihetetlen ütemben képesek fejlődni. A fékevesztett fejlődést hátráltathatja, hogy az E-hun rendszere már csak 954 felhasználót képes fogadni, de ahogy Che Guevara mondta: nem az a fontos, hogy sokan legyenek, hanem az, hogy jók.

Bár az E-hun másik, webkettesként aposztrofált szolgáltatása, az Encyclopedia Hungarica a Wikipediát tarja példaképének, a szócikkeket itt sajnos nem szerkesztheti bárki, csak a szerkesztő, aki nem habozik helyére tenni egy-egy elkorcsosult diszciplínát. A matematikáról például megtudjuk, hogy "sajnos napjainkban érthetetlen számmisztikává korcsosult ... mostanság főként szakbarbárok művelik"; a művészetnek pedig "fontos eleme, hogy az alkotó nem nyelv segítségével, hanem műalkotásával próbál kifejezni valamit közönsége számára". A pszichológia "újkeletű tudomány, melyet sok tudós a mai napig nem ismer el". Ezt látni kell belülről.

Tacomától Nyíregyházáig

Az E-hun.hu rendszerébe úgy jutok be, hogy mailben bekéredzkedem: az ötletgazda-alapító Kancsal Zoltán (Turdus) küld egy meghívót, én meg alapos megfontolás után úgy döntök, az adekvátnak tűnő Töhötöm néven válok részévé a webkettes magyarságnak. Regisztrált felhasználóként láthatom az ismerőseimet (Turdust), újakat jelölhetek be, és meghívót is küldhetek. Kár, hogy nem ismerek senkit - az e-hunosok között feltűnően sok a zalaegerszegi, de vannak itt a világ minden részéről, az USA-beli Tacomától Nyíregyházáig.

"Ez egyszerre iwiw, wikipedia és skype/msn akar lenni. Annyiban más, mint az iwiw, hogy szigorúan vesszük a személyes jogokat, és nem jegyzőkönyvezünk semmit - mondja Turdus. "Ezen kívül a kapcsolatok lehetnek publikusak és privátok is, azaz nem láthatja boldog-boldogtalan, hogy kik a barátaink."

Az alapító elmondja, hogy az E-hun a barátnőjével folytatott magáncsetből nőtte ki magát. Turdus programoz, a barátnő dizájnol, sőt már az új verzió is készül. És a magyarság? "Tag lehet bárki, aki kap meghívót, van horvát nemzetiségű is, bár ő magyar szakos" - mondja Turdus. "Többnyelvűséget nem akarjuk belerakni, mert az oldal kifejezett célja, hogy a magyarokat segítse (elég szar nekünk így is), és lehetőleg kapcsolatokat építsen ki a határon túli és magyaroraszági magyarok között, és ezáltal erősítse a magyar összefogást - amire nagy szükségünk lenne, de asszem nem kell részletezni."

Ha az internet az isten kalapja, az E-hun a bokréta rajta. Ha nem, hát nem.