Géza
-12 °C
-4 °C

Már tesztelik az első európai digitális újságokat

2006.04.18. 12:10
Egy belga lap vállalta magára a történelmi feladatot: elsőként kísérleteznek "digitális újsággal", vagyis hordozható eszközön megjelenített napilapos tartalommal.
#alt#A flamand De Tijd - mely egyébként a legnépszerűbb online kiadással rendelkezik Belgiumban - első körben 200 tesztolvasóval próbálja ki a "digitális újságot". Az eszköz maga egy ultravékony kijelző, melyre vezetékes vagy vezeték nélküli netkapcsolattal töltheti le az olvasó a legfrissebb napilapos tartalmat. Az eszközt a Philips fejleszti, és ígéretük szerint a digitális újságot még közvetlen napfénynél is el lehet majd olvasni.

Bár az A5-ös méretű kijelzőn normál megjelenítésben is meg lehet nézni az újságot, Peter Bruynseels, a lap munkatársa szerint ez nem olyan kényelmes, így az olvasó választhatja a cikkenkénti megjelenítést is, sőt egy rövid ajánlókat tartalmazó listából válogathatja majd ki, hogy a lap mely cikkeit szeretné elolvasni.

Az e-tinta a napilapformátum és a webes megjelenés előnyeit egyesíti. Várhatóan az eszközön nem csak a napilapot, de e-könyveket is olvashatnak majd a flamandok. A digitális újság egyetlen feltöltéssel három óráig bírja, és 244 megabájt tárhellyel rendelkezik, melyre egy havi napilapos tartalom - avagy 30 e-könyv - fér fel.

Az elképzelések szerint az olvasók kommentálhatják is a digitálisan megjelenített cikkeket, sőt, az interaktív hirdetéseket is képes lesz megjeleníteni az eszköz.

A tesztidőszakot követően kiértékelik a tapasztalatokat, és ezt követően döntenek arról, hogy érdemes-e hivatalosan is bevezetni a technológiát. A napilap részéről egyébként azt mondják, az "e-tinta" reményeik szerint nem váltja ki a hagyományos napilapokat, inkább mintegy kiegészítője lehet a print- és online verzióknak.

Papírvékony, hajlítható, de még nem színes

A Philips Polymer Vision sajtósától, Hans Driessentől megtudtuk, hogy fejlesztésük, a READIUS egy 5 collos kijelzővel rendelkező eszköz, mely 16 különböző szürkeárnyalat megjelenítésére alkalmas. A felhasználó egy négyirányú gombbal navigálhat a papíron. Maga a digitális papír mindössze 0,1 milliméter, mely körülbelül megegyezik a hagyományos másolópapír vastagságával.

A digitális papír jelenleg USB-kimenettel rendelkezik, de a flamand újságnak készülő verzió várhatóan már vezeték nélküli kapcsolatot (Wifit, UMTS-t vagy GPRS-t fog használni.) Egyelőre az e-papír frissítési frekvenciája nem éri el azt a szintet, hogy alkalmas lenne multimédia tartalmak megjelenítésére. Driessen az Indexnek ugyanakkor azt is mondta, dolgoznak ezen a problémán, és úgy látják, néhány éven belül már videókat, animációkat is nézhetünk az e-papíron.

A flamand kísérlet meghozta az étvágyát a franciáknak is: a Les Echos is bejelentette, hogy Franciaországban elsőként hozza forgalomba tartalmát e-újság formátumban.