Eleonóra
0 °C
12 °C

Roham indulhat az ékezetes domainnevekért

2004.01.07. 14:20
Március elsejétől Magyarországon is lehetőség nyílik az ékezetes betűket használó domainnevek bejegyzésére. Akinek eddig be kellett érnie az ures.hu és az asonyel.hu címekkel, nyártól bekötheti oldalait az üres.hu és az ásónyél.hu domainnevek alá is. Viszont a legelterjedtebb böngésző még nem kezeli az ékezetes címeket.
Várhatóan sok cég márkavédelmi és kereskedelmi megfontolásokból begyűjti majd a domainnevei ékezetes változatát is. Ugyanígy megindulhat a magánszemélyek áradata, akik az emlékezetes 2000. márciusi domain liberalizáció lázában minden elképzelhető címet lestoppoltak maguknak, a szivgyogyszer.hu-tól a lopatko.hu-ig.

Szkeptikusok meglátása szerint azonban az ékezetes domainek csekély használati értékkel bírnak majd, hiszen például nem lehet ezeket bármely billentyűzeten bepötyögni, és az emailcímekben is le kell egyelőre mondani róluk.

Százezernyi új igény

Ausztriában és Németországban a szakértők az ékezetes lehetőség bevezetése nyomán az új bejegyzések felfutását várják. A német United Domains szerint a következő években több százezer új bejegyzés várható majd, írta a Der Standard.

Hol használható?
A Netscape, a Mozzilla és az Opera böngészők képeses az ékezetes domainnevek kezelésére, viszont ezen a téren lemaradásban van az Internet Explorer (IE). Az United Domains egy tájékoztatójában arra figyelmeztet, hogy az IE nem támogatja az ékezetes nevek használatát lehetővé tevő Punycode szabványt. A Microsoft még nem adott ki hivatalos állásfoglalást az IE és az Outlook Express levelezőprogram esetleges frissítéséről.
Németországban a .de TLD alatt bejegyzett domainnevek száma várhatóan az év elején meghaladja a 7 milliót. Ennél több, kereken 26 millió domainnév egyetlen TLD, jelesül az USA-ban és világszerte előszeretettel használt .com alatt fut. Az év végétől várhatóan gyorsan teret nyer a .eu TLD is.

Majd szólnak

Magyarországon már megvan az új domaninnevek bevezetésének menetrendje, de a regisztrátor cégek még nem égnek lázban. Az egyik nagy szolgáltatónál azt ígérték, hogy amint megnyílik az út az újszerű címek bejegyzése előtt, erről a weboldalukon tájékoztatják az ügyfeleket.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) domain.hu weboldalán szereplő tájékoztató szerint aki már rendelkezik egy domainnév ékezetektől megfosztott változatával és hasonló nevű céget vagy lapot birtokol, jogosult elsőbbségi prioritásos igényt beadni az ékezetes példányra. Ha viszont a cégnek nem volt korábban a nevéhez köthető domainneve, akkor prioritásos igényt nyújthat be az új ékezetes változatra.

Négy szint

Aki Gipsz Jakabként birtokol egy ékezetmentes domainnevet, az ékezetes változatra elsőbbségi nem prioritásos igényt adhat be. Minden további igény nem prioritásos besorolást kap.

Ezt a négy szintet időben is elválasztják egymástól. Ennek érdekében a Domainregisztrációs Szabályzat (DSZ) ideiglenesen módosul. 2004. március 1-én déltől lehet a nyilvántartási rendszerbe ékezetes elsőbbségi prioritásos igényeket beküldeni.

Az ékezetes prioritásos igénylők március 29-én déltől jelentkezhetnek, és természetesen továbbra is lehet ékezetes elsőbbségi prioritásos igényeket beküldeni. Majd 2004. április 19-én déltől lehet a nyilvántartási rendszerbe az ékezetes elsőbbségi nem prioritásos igényeket is beküldeni, miközben a kivételezett kategóriákban továbbra is fogadják az igényeket.

Gyorsított eljárás

A beérkező igények közül a prioritásosokat a DSZ szabályai szerint a beérkezés sorrendjében haladéktalanul elbírálják, míg a nem prioritásosak kéthetes várólistára kerülnek.

A valódi aranyláz 2004. május 10-én déltől kezdődik. Ekkortól fogadják ugyanis az ékezetes nem prioritásos igényeket. Rohanni és sorban állni mégsem érdemes, ugyanis ezeket az igényeket nem a beérkezés sorrendjében bírálják el, hanem közös kalapba gyűjtik. A tervek szerint május 21-én déltől 2004. május 24-én délig három napra leáll a regisztrációs rendszer. Az ékezetes nem prioritásos igényekről május 23-án sorsolással döntenek.

Május 24-én déltől a regisztrációs rendszer újra fogad igényeket, de már csak a DSZ állandó szabályai szerinti kétféle (prioritásos és nem prioritásos) kategória szerint. Az új igények (legyenek azok ékezetesek vagy ékezet nélküliek) kezelése is a Domainregisztrációs Szabályzat állandó szabályai szerint történik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!