Márk
13 °C
28 °C

Nem lesz tülekedés az ékezetes domainekért

2004.02.26. 10:30
Nem kell a pár évvel ezelőtti domainnév-liberalizációkor tapasztalható rohammal számolni az ékezetes domainnevek március elsejei bevezetésekor, állítja Martos Balázs, az Internet Szolgáltatók Tanácsa elnökségi tagja. Az ékezetes domainnevek piaca csak május 10-től nyílik meg teljesen, de akkor sem beérkezési sorrendben bírálják majd el az igényeket.
A felfokozott érdeklődés elmaradásának legfontosabb oka, hogy március 29-ig csak az elsőbbségi prioritásos domainneveket regisztrálhatják azok, akiknek már a tulajdonában van a domain ékezet nélküli változata, amelyet átírhat ékezetesre. Így az arviz.hu tulajdonosa csak az árvíz.hu domainnév esetében élvez elsőbbségi prioritást, az arvíz.hu esetében nem, tette hozzá Martos.

Megszorítások

Az "egyszerű" prioritás az azon a néven a cégbíróságon bejegyzett céget, illetve szervezetet illeti meg. Ők csak március 29-től április 19-ig élveznek elsőbbséget. Elsőbbségi, nem prioritásos igényeket április 19-én déltől lehet nyilvántartásba venni. Ilyenkor az ékezet nélküli domainnevet birtokló, de a névhez nem köthető személyek jegyezhetik be igényeiket az ékezetes névre.

Május 10-én déltől viszont teljes mértékben megnyílik a piac, ekkortól nyilvántartásba vehetők a nem prioritásos igények is. Némi megszorításra azonban ekkor is számítani lehet, ugyanis május 21-én délig nem a beérkezési sorrendben bírálják el az igényeket.

A regisztrációs eljárás 24-én délig leáll, új igényeket nem fogad el, majd az ékezetes, nem prioritásos igényeket a számítógép véletlen sorrendbe rendezi, és az igénylők ennek megfelelően kapják meg nyilvántartásba vételi időpecsétjüket. Ezután a regisztráció újraindul, de az új igényeket a hagyományos (prioritásos és nem prioritásos) formák szerint, a domainregisztrációs szabályzat állandó szabályai szerint fogadják.

Kevés böngésző kezeli

Martos szerint a rendszert már alkalmazó országoknál általános tapasztalat, hogy nincs regisztrációs roham a piacnyitást követően. Így Magyarországon sem számíthatunk tülekedésre, hiszen a böngészőprogramoknak csupán töredéke képes kezelni az ékezetes beírásokat. Ennek inkább hosszú távú hatása lesz: az internetezésre most rászokó fiatalabb korosztály kap többletlehetőséget.

Az ékezetes domainek inkább az európaitól teljesen különböző írásmóddal rendelkező nyelvek esetén fontosak. A domainneveket regisztrálóknak csak kiegészítésként ajánlják, hiszen külföldi billentyűzeten továbbra is igen nehézkes lesz a keresés, tette hozzá Martos.