Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Világszerte népszerű az ekormányzat

2004.02.19. 13:03
A TNS tanulmánya szerint szinte mindegyik vizsgált országban többen vették igénybe az online kormányzati szolgáltatásokat, mint az előző évben. A legnagyobb növekedést Hollandia, Dánia és Finnország mutatta, Magyarország az utolsó előtti helyen áll.
Magyarországon az előző évi három százalékról 2003-ban hat százalékra nőtt az online kormányzati szolgáltatásokat használók aránya, de a vizsgálatban részt vett harminckét ország rangsorában ez csak az utolsó előtti helyet jelenti Lengyelországgal holtversenyben, és jócskán elmarad a harminc százalékos világátlagtól.

Hazánk az internethasználat tekintetében (15 százalék) is csak egy helyezéssel lépett előre, Törökországot (13 százalék) és a vizsgálatba újonnan bekapcsolódott Bulgáriát (9 százalék) megelőzve.

Az internetes kormányzati szolgáltatások használata terén Dánia vezet hatvanhárom százalékkal, míg az internetpenetráció Új-Zélandon volt a legmagasabb hetvenöt százalékos.

Nő a bizalom

A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbben információkeresésre használták a kormányzati oldalakat, a legnagyobb mértékben azonban az interaktív szolgáltatások - tranzakció illetve adatszolgáltatás - igénybe vétele növekedett. Legtöbben a 25-34 éves korcsoportból veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat, de a használók aránya a 35-44 évesek körében is magas.

Az internetes kormányzati szolgáltatásokat a kérdezettek egynegyede tartja biztonságosnak, és a kételkedők aránya jelentősen csökkent.

Az eredmények azt jelzik, hogy valamivel alábbhagytak a biztonsággal kapcsolatos aggályok az online kormányzati szolgáltatásokkal kapcsolatban, a kormányzatoknak azonban még sok a tennivalójuk a biztonságérzet növelése érdekében.