Erik, Alexandra
EUR 385,33 Ft
USD 365,70 Ft
11 °C
23 °C

Feleslegessé vált a másfél milliárdos kormányportál

2003.02.21. 16:59
Idén 600 millió forintot költhet a Miniszterelnöki Hivatal a csütörtökön elindított magyarorszag.hu portál üzemeltetésére. Az új oldal készítői szerint párhuzamosan működik az előző kormányzat által felépített ekormanyzat.hu oldallal, ám annak számos funkcióját átveszi. A három éve összesen mintegy másfél milliárd forintos költséggel létrehozott ekormanyzat.hu szerepe marginalizálódott, az oldal utoljára egy hete frissült.
"Az ekormanyzat.hu domain és az oldal fenn fog maradni, az a magyar kormány lapja, míg a magyarorszag.hu az országé", jelentette ki az Index kérdésére Szakmáry Ákos. A három éve összesen mintegy másfél milliárd forintból létrehozott Ekormányzat.hu portált ezentúl néhány ember frissíti, míg a szerkesztőség erőit a Magyarország.hu készítésére koncentrálja.

Átfedések

A marginalizálódó ekormanyzat.hu oldal szolgáltatásait és információit a magyarorszag.hu oldalról is el lehet érni. A gépjármű- és cégkereső mellett az ekormanyzat.hu naprakész hírszolgáltatása is átkerült a magyarorszag.hu-ra. A régi oldalon jelenleg múlt heti hírek olvashatók. Az új portál szolgáltatásaihoz azonban egyelőre csak az ekormanyzat.hu regisztrált felhasználói férhetnek hozzá, a magyarorszag.hu oldalról is a régi kormányportálra ugrik a gépjárműkereső vagy az ingatlankereső.

Új tartalom

Az új portál 1300 új oldallal indult, a felhasználók jelenleg napi több tízezer oldalt töltenek le, ahogy bejárják a kínálatot. Készítői szerint a portál tartalmának nagy része teljesen új, erre példaként Szakmáry Ákos az EU-információs illetve a fórumot is magába foglaló E-demokrácia területeket említette.

Szakmáry Ákos szerint a magyarorszag.hu egy olyan termék, amely magát fogja eladni. A lap szerkezetében is koncepciót váltottak, szeretnék például auditálni az olvasottságot, vagyis mérőpontot kötni az oldalakba.

Megváltozott igények

Kérdésünkre, hogy miért kellett egy teljesen új portált létrehozni, az államtitkári megbízott úgy fogalmazott: a kormányzati portál első, három évvel ezelőtt indított változata jó alapot teremtett a jövőre nézve, de azóta megváltoztak az ilyen oldalakkal szemben támasztott igények, sőt maga az internet is. "Az európai országokban meg lehet figyelni, hogy a kormányzati oldalakon hasonló koncepcióváltás ment végbe" - hangsúlyozta Szakmáry Ákos.

A két portál és a szerkesztőség teljes működtetésére az idén 600 millió forint áll rendelkezésre. Az alkalmazásfejlesztésre 50 millió, a gépparkra pedig 10 millió forintot költöttek. Az államtitkári megbízott elmondta, hogy büszkék arra, hogy az új portál nyílt forráskódú, Linux szoftverplatformon működik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét